Birth Of Joy – Life In Babalou

Birth Of Joy – Life In Babalou

Suburban Records, 2012

Ook in 2012 verschijnen er nog steeds met de regelmaat van de klok platen die zo uit de jaren ’70 van de vorige eeuw zouden kunnen komen. Het Nederlandse Birth Of Joy doet ook een duit in het zakje met het nostalgische Life In Babalou.

Op het debuut van deze act, die zelfs een minuutje speeltijd mocht hebben in DWDD bij Matthijs van Nieuwkerk en prompt door de beste man werd uitgeroepen tot ‘beste bandje van Nederland’, speelt het Hammond-orgel een hoofdrol. Samen met de kletterende drums, groovy gitaarriffs en fijne solo’s wordt een lekker muzikaal tapijtje gelegd. Door het nadrukkelijk aanwezige orgeltje is de vergelijking met een band als Deep Purple snel gemaakt, maar je zal het toch eerder in de licht psychedelische hoek van The Doors moeten zoeken. Eigenlijk doet Birth Of Joy hetzelfde als een band als Wolfmother. Het groovet, het rockt en het swingt. Psychedelische invloeden vind je terug in Backstabbers en Magic. Nergens gaat de band echter buiten de reeds lang gelden gebaande paden. En dat is jammer, want zo is Life In Babalou meer een feest der herkenning dan een feest der verrassing.

Met Life In Babalou zal Birth Of Joy het vooral goed doen in de clubs. De tien tracks rocken weliswaar lekker en zijn erg energiek, maar zijn tegelijkertijd nergens heel spannend of origineel. Onder de jam-achtige songstructuren en de overdosis aan toetsen valt vrij weinig inhoudelijks en blijvends te ontdekken en zijn het slechts de opportunisten die Birth Of Joy een grote toekomst voorspellen.

Tracklisting:
boj 200

 1. Smile
 2. Code Red
 3. Devil’s Paradise
 4. Not Much Time to Lose
 5. Know Where to Run
 6. Backstabbers
 7. No Big Day Out
 8. Magic
 9. Fat Fish
 10. Envy

Line-up:

 • Kevin Stunnenberg – zang, gitaar
 • Bob Hogenelst – drums
 • Gertjan Gutman – toetsen

Links: