Birdflesh – Extreme Graveyard Tornado

Birdflesh! Een absoluut fenomeen in de wereld van grindcore. De band bestaat sinds 1992 en bracht sindsdien een bak albums uit. Vaak EP’s en splits, nu pas een vijfde langspeler. De band rond drummer/vocalist Smattro Ansjovis (live zalig om te zien) grossiert nog steeds in horror, bloed, alcohol, seks en goor. We verwachtten natuurlijk niets anders. Op deze nieuwe plaat krijgen we 24 nummers in 27 minuten. Reken snel even uit hoe lang een nummer dus gemiddeld duurt…

Voor wie Birdflesh nog niet zou kennen (foei), de band valt best te vergelijken met Macabre. Misschien ken je ook General Surgery (waar Smattro ook deel van uitmaakt), nog een vergelijkbare band. Ook op Extreme Graveyard Tornado krijg je grindcore luisterliedjes met aanstootgevende humor, teksten waarin ze de draak steken met andere genres of ze net eervol parodiëren, grindcorevariaties op bestaande nummers (bijvoorbeeld de instinker Mouth For Gore) en soms een paar absurde passages waar ik niets van snap. De grindcore wordt vaak gemixt met (bombastische) black metal, death metal, thrash, hardcore, southern rock en andere genres, steeds met een herkenbare deun of een kleverig refrein, zodat het lekker onderhoudend blijft. Geen pitchshifter-toestanden, alles is verrassend verstaanbaar en organisch, groovend en zwierig zonder dat hier partygoregrindelementen aan te pas komen. Old school grindcore met een gore invulling in plaats van goregrind dus, zoals er veel te weinig gemaakt wordt tegenwoordig.

Elf jaar na de laatste langspeler staat Birdflesh er opnieuw, een album dat getuigt van grindvreugde. Sowieso is het een band die je live aan het werk gezien moet hebben en daar krijg je de kans toe op Masters of Grind. Kan je er niet bijzijn, check dan zeker even een stuk Birdflesh live. Een orkaan waar Dorian jaloers op zou zijn.

Score:

79/100

Label:

Everlasting Spew Records, 2019

Tracklisting:

 1. Towards Insanity
 2. Are We Great Again?
 3. Crazy Train Decapitation
 4. Grind Band
 5. Home of the Grave
 6. Milkshake is Nice
 7. Another Pig
 8. Guacamolestation of the Tacorpse
 9. Crazyful Face
 10. Thank You for the Hostility
 11. Crazy Nights
 12. Botox Buttocks
 13. House Guest
 14. Accused of Suicide
 15. Black Hole Jaw
 16. Amish Girl
 17. The Rise of Stupidity
 18. Pub Night
 19. Pyromaniacs
 20. Bite the Mullet
 21. Almost Aggression
 22. Garlic Man
 23. Mouth for Gore
 24. Land of the Forgotten Riffs

Line-up:

 • Smattro Ansjovis – Drums, keel
 • Panda Flamenco – Bas, gitaar
 • Count Crocodelis – Gitaar, keel

Links: