Bipolar Disorder – Threshold Of Madness

Bipolar Disorder is het quasi-soloproject van een zekere Mark Mc Antony uit Bergamo, Italië. Niet zijn echte naam nee, maar we zullen hem Antony noemen vanaf nu. De man groeide naar eigen zeggen op door naar Iron Maiden te luisteren en kwam daarna in contact met bands als Slayer, Anthrax, Testament en Metallica. We weten allemaal wat voor een impact dat kan hebben, nietwaar? Antony leerde zowel ritme- als sologitaar spelen en deelde het podium met tal van lokale, Italiaanse thrash-muzikanten. Hierdoor kreeg hij de smaak nog meer te pakken en studeerde hij voor geluidstechnicus. Nu is de man klaar voor een volgende stap, namelijk een eerste album!

Samen met zijn – en ik quote Antony zelf – “metalbroeder” Klemen Markelj, richtte hij Bipolar Disorder op. Markelj – ik vermoed een Italiaan met Kosovaarse roots – neemt hierbij de drums op zich en Antony kan zich lekker smijten op brullen en gitaarspelen. Waarom voor deze bandnaam werd gekozen, is me niet direct duidelijk. Een snelle Googlezoektocht toont echter snel dat er ook in Thailand, Indonesië, Roemenië en Hongarije reeds bands bestaan met deze naam, dus dat kan nog wel eens lastig worden voor onze nieuwe Italiaanse vrienden. Oh wacht, ook in Italië zelf bestaat nog een andere Bipolar Disorder, deze komt uit Firenze. Populaire naam.

Hoe klinkt deze Italiaanse Bipolar Disorder dan? Weinig verrassend schurkt de bands muziek hard aan tegen de Bay Area Thrash, al beweert Antony dat diens muziek ook invloeden van death metal bevat. Ik hoor het niet en dat is niet erg. Bipolar Disorder staat voor snoeiharde, compromisloze thrash. Ik ben fan! Reeds vanaf de eerste track Unleashing The Fury – een ideaal gekozen titel als je het mij vraagt – slaat de muziek als een tsunami over je heen. Titeltrack Threshold Of Madness geldt hierna als tweede golf en naschok want je moet en zal kopje onder gaan. En nog is het niet voorbij want met het derde nummer The Walking Dead slaat de band je keihard K.O., definitief deze keer.

De muziek zelf is niet bepaald vernieuwend, maar dat hoeft niet omdat het uiterst aangename thrash metal betreft. Neem nu A New Beginning: deze song start als een Megadeth-nummer, slaat hierop onmiddellijk om in iets dat van Sodom of Ektomorf hadden kunnen uitbrengen. Ik ga het niet wegsteken: Slayer en Sodom zijn mijn favoriete thrashbands en deze Bipolar Disorder lijkt deze twee bands eveneens hoog te hebben zitten. When It Rains laat bijvoorbeeld regenweer weerklinken – Raining Blood iemand? – en start zachtjes opbouwend op een manier waar Metallica ook niet vies van is. Een afgemeten gitaarsolo ertussen en we zijn vertrokken. Het volledig instrumentale nummer was een ideale afsluiter van de plaat geweest. 

Deze eer gaat echter naar We Are Not Dead Yet, waarin Antony zijn liefde voor metal bezingt en de wereld laat weten dat metal en zijn fans nog niet dood zijn. Opnieuw van dichtbij in je gezicht boxende thrashmetal zonder veel slingers of kerstlichtjes errond. Dus, vernieuwend? Nee niet echt. Leuk om naar te luisteren? Reken maar van jazeker! Antony is trouwens een enorm getalenteerde muzikant. Hij dealt in lekkere gitaarsolo’s en riffs en heeft een stem als een roestige klok. Heerlijk! Deze band wist me dus uiterst aangenaam te verrassen. Voor de fans van old-school thrash metal, al zal het moderne thrash-liefhebbers ook zeker bekoren.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Unleashing The Fury
  2. Threshold Of Madness
  3. The Walking Dead
  4. Waiting For The Night
  5. A New Beginning
  6. The Last Winter
  7. When It Rains
  8. We Are Not Dead Yet

Line-up:

  • Mark Mc Antony – Zang, gitaar, basgitaar
  • Klemen Markelj – Drums

Link: