Biesy – Transsatanizm

De leerschool van het leven zit vol met netelige vraagstukken en brandende dilemma’s. Als armetierig studentje aan deze oneindige opleiding, wordt je continu aangespoord om allerlei vervelende keuzes te maken. Smeer ik vandaag pindakaas of chocopasta op mijn cracker? Is de mens inherent goed of inherent slecht? Misschien is het juist wél mogelijk om een appel met een peer te vergelijken? Vandaag zitten dit soort vragen echter niet in het curriculum. De prangende kwestie die vandaag op het bord staat gekalkt, luidt namelijk: wil ik luisteren naar vuige electro of black metal? Ergens achter in de klas steekt een van de cool kids zijn hand op. Het is Biesy. ‘Waarom niet naar beiden’? antwoordt hij.

 

Biesy is op dit moment een Pools eenmansproject. Na wat onderzoek blijkt dat het brein achter deze operatie (Faustyna IHS Moreau) een soort duivelse blackmetaldragqueen is. Misschien ben ik een boer die in een bubbel leeft, maar ik heb nog nooit zo iets gezien. Zeker in een conservatief land als Polen lijkt dit mij een gewaagde leefstijl. Ik zou niet willen ruilen, maar heel cool dat iemand zo’n gewaagde stap durft te maken. ‘Power to you!’ zou ik zeggen. Oké, verder met de review.

Blackmetalriffs worden gecombineerd met elektronische geluiden, blastbeats en ritmes uit een drumcomputer. IHS opent bijvoorbeeld met een opgefokte, digitale beat die wordt vergezeld door wat blackmetalachtige gitaarklanken. Plotseling verdwijnt deze digitale inslag en begint er een redelijk ‘traditioneel’ klinkende, langzame track uit de klankcategorie van Deathspell Omega. Eigenlijk best goed te pruimen. Alleen had er van mij wat meer elektronische gekkigheid in gemogen. Deze langzame blackmetalsfeer zet zich in het daaropvolgende nummer La Dolce Instant voort. Hier zijn wel wat leuke bliepjes en bloepjes te horen, maar van een echte fusie tussen twee genres is nog geen sprake. Biesy, wat overigens ‘demonen’ betekent in het Pools, kan eigenlijk prima doorgaan voor een reguliere blackmetalartiest. Ook Golgotha 2045 zit namelijk vol met rauwe klanken en fijne riffs. Op Nowa Transylwania gebeurt eindelijk waar we voor gekomen zijn. Een lekker vieze, digitale gebroken beat gemengd met wat screams en andere stemgeluiden. Het deed me een beetje denken aan Qoiet. Jammer dat het nummer zo kort duurt.

Karolina 23 brengt ons een lekkere gekke combi tussen orgelachtige klanken en trage black. Helaas gaat ook hier de gekkigheidsschuifknop wederom niet volledig open. Zo rond de vier en een halve minuut is er een gave drumloop te horen en de rest van de track steekt verder prima in elkaar. W Krainie Gryzbow is ook zeker wel oké. Jammer dat de eerste menselijke geluiden die je hoort ongelofelijk geforceerde en gemaakte kotsgeluiden zijn. Gryzbow is een dorp in Polen, dus misschien is het de bedoeling dat het klinkt alsof Biesy op dit dorp kotst of zo. Alle teksten zijn in het Pools en Google-translate is helaas niet erg behulpzaam, dus we kunnen alleen maar gissen. Na een minuut of vier horen we weer een beat uit een drumcomputer. Mooie ronde basklanken met een rauw randje. Hoewel deze bastonen voor de rest van het nummer aanwezig blijven, blijft de metaalinvloed overduidelijk de boventoon voeren. Alsnog wordt er fijn op los geëxperimenteerd met gitaarloopjes en andere geluidseffecten. Uwaga Swait is wederom een prettige, grauwe track waar ik verder eigenlijk niet zo veel op aan te merken heb.

Tot slot wil ik nog even aanstippen hoe ongelofelijk cool de albumhoes is. Een kunstzinnige combi van wormen, kruizen en kogels. Daar scoor je punten mee.

Biesy is een artiest die het beste tot zijn recht zal komen als afsluitende act op een smerig grindcore- of blackmetalfestival. Zo’n act in het tijdslot net na de hoofdact. Een band waar alleen de meest bezopen en doorgesnoven bezoekers nog op af komen, en er aldaar helemaal wild op gaan. Ik kan me de stroboscopen en rookgordijnen bij zo’n show al helemaal indenken. Maar eerlijk is eerlijk, als je je ontdoet van de verwachting om een muzikale fusie over je heen te krijgen, is Transsatanizm een prima album dat eigenlijk gewoon een plekje op dat hoofdpodium verdient.

Score:

85/100

Label:

Godz of War Productions, 2020

Tracklisting:

  1. IHS
  2. La dolce instant
  3. Golgota 2045
  4. Nowa Transylwania
  5. Karolina23
  6. W krainie grzybów
  7. Uwaga: świat

Line-up:

  • Faustyna IHS Moreau – Alles

Links: