Białywilk – Próżnia

Białywilk betekent in het Pools niets meer dan witte wolf en is een band afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika. Misschien dat de achtergrond van de heer Cimochowicz, het brein achter deze band, hier voor iets tussen zit. Hem kennen we ook van het magistrale Vukari dat met Aevum een dito plaat uitbracht. Het mag geen verbazing wekken dat Vendetta Records, dat die plaat in 2019 uitbracht, er ook voor zorgt dat Próżnia nu het levenslicht kan zien. En het mag geschreven worden, de black metal van Białywilk heeft duidelijk zijn raakvlakken met die van Vukari. Voeg daar nog een paar drupjes paganeske sferen aan toe en je bent er.

Is de witte wolf een dier dat de mens aanvalt? Ik zou het niet weten. Wat ik daarentegen wel weet, is dat de muziek van Białywilk je stevig bij je nekvel pakt. Het lijkt wel alsof het onmiddellijk duidelijk is wie de eerstvolgende prooi wordt van dit roofdier. Aan een verscheurend tempo voel je de tanden die worden gezet in het onschuldige vlees. Het zijn de stuwende drumpartijen in het openingsnummer Lachesis die samen met de vertellende leadlijnen dit idee naar voren schuiven. Het is een idee dat je vanaf dan niet meer zal loslaten. De rest van het album is immers één hapklare scheurpartij. Bij momenten doet de muziek, naast Vukari, wat denken aan die van Wolves In The Throne Room, Winterfylleth, Saor of Ruadh.

Net als bij Vukari, wordt er ook tijd gemaakt om meer ambientachtige escapades op je los te laten. Het lijkt wel of deze instrumentaaltjes, Próżnia I en II, nodig zijn om wat tot rust te komen. Om het roofdier dat voor je staat even opnieuw te laten nadenken van welk stuk vlees hij zich, binnen luttele ogenblikken, zal meestermaken. En nog voor je het goed en wel beseft, voel je een allesomvattende pijn wanneer, met gebruik van een rollend drumtapijt, een nummer als Will And Representation zich in je vastbijt. Wat een magische riff zit er toch verstopt in dit nummer. Rond minuut drie moet je toch even opletten, ten minste als je nog niet bent flauw gevallen door de pijn die je nu helemaal overmeestert.

Behoorlijk indrukwekkend debuutalbum dit Próżnia. Laat de roedel witte wolven maar los zou ik zeggen!

Score:

75/100

Label:

Vendetta Records, 2021

Tracklisting:

  1. Lachesis
  2. Our Sheared Fear
  3. Próżnia I
  4. Will And Representation
  5. Merkavah
  6. Próżnia II

Line-up:

  • Marek Cimochowicz – Zang, gitaar
  • John Kerr – Drums
  • Spenser Morris – Basgitaar

Links: