Bhleg – Ödhin

De bandnaam Bhleg is ideaal als dit een waardeloze plaat was geweest, met een score van onder de 50. Zo erg is het gelukkig allemaal niet, maar dit Zweedse duo zit met zijn derde langspeler wel stevig vast in de onderkant van de middenmoot.

Ödhin is geen plaat die in je hoofd blijft zitten, of waarvan je een nummer in een afspeellijst zet. Laten we beginnen met de muziek. De promo rept over black/folk metal en dat is al een lastige combinatie. Hoe laat je black metal niet te ‘leuk’ klinken en hoe maak je van folk iets zwartgalligs? Het antwoord ontbreekt echter, want er is eigenlijk geen folk te horen op Ödhin. Gewoon black metal, met hier en daar een akoestisch intermezzo, wat aparte geluiden, of in het geval van de nummers Gyllene Gal en Drömmen om vårdträdet een instrumentaaltje. En achteraf zijn die twee nummers eigenlijk wel een heel goede opsomming van het probleem van de band. Het is zo ontzettend simpel. Liefhebbers van black metal met keyboards kennen de band Abyssos wel. De bandleden daarvan weten hoe je een fantastisch instrumentaal nummer moet maken ( zoals Together We Summon the Dark). Gyllene Gal kan iedereen die dit leest binnen een dag zelf spelen, weet ik zeker.

Simpel, niet het woord waar je als band op hoopt, maar het is helaas zo. En des te meer je erop gaat letten, des te meer hóór je ook. En toch, het is echt niet slecht, maar zoals zo vaak met dit soort black metal, het is al zo ontzettend veel vaker gedaan en ook beter. Er zijn ook nog positieve punten trouwens, het nummer Skulad sol is goed. De stem van zanger L. is perfect voor de muziek en beide heren zijn absoluut goede muzikanten. Maar het is te weinig om echt een echt goede score te verdienen. Het album heeft maar zes nummers en als dan een derde bestaat uit zeer simpel keyboard gepingel, dan moet de rest echt goed zijn. En dat is het niet, wat mij betreft. Ben je nou fan van bijvoorbeeld Horna, Satanic Warmaster of Sargeist en vind je het geen probleem als een band dat niveau niet haalt, dan kun je dit gerust eens opzetten.

Score:

65/100

Label:

Nordvis, 2021

Tracklisting:

  1. Vyss
  2. Alyr III
  3. Gyllene gal
  4. Slukad sol
  5. Ödet
  6. Drömmen om vårdträdet

Line-up:

  • J. – Zang, basgitaar
  • S. – Gitaar, keyboard, drums, zang

Links: