Beyond Shadows – Beyond Shadows

Beyond Shadows is een tweemansformatie afkomstig uit New York, Verenigde Staten van Amerika, en ze spelen melodische death metal op de klassieke wijze, namelijk op zijn Göthenburgs. Nochtans worden ze in de promofolder aangekondigd als een Zweedse band afkomstig uit Göthenburg, verstaan wie verstaan kan. In ieder geval heeft het me een paar minuutjes gekost om dit grapje te doorgronden. Het zijn toch boefjes die promojongens. De twee heren doen alles zelf, brengen dus deze zelfgetitelde plaat uit in eigen beheer en doen dit met behulp van wat flitsend, gekleurd artwork en natuurlijk met een dijk van een productie: niemand minder dan Fredrik Nordström van de Fredman studio zat aan de knoppen. Je moet het maar voor elkaar krijgen. Trouwens, onderstaand Youtube-filmpje is niet van een nummer van de nieuwe plaat maar geeft wat ouder werk weer dat echter perfect aansluit bij het huidige geluid.

Klinkt het dan als Zweedse melodische death metal? Tuurlijk, het zou toch godgeklaagd zijn als dat niet zo zou zijn. Productioneel staat het als een huis. Maar naar mijn smaak zit er toch net iets te veel bas in en klinkt het net wat te gelikt en te proper. Niet zeuren, zou mijn grootvader zeggen, luister nu maar gewoon door. Dat doe ik met plezier want de keelreutel van David is aangenaam om horen. Muzikaal-technisch kan je weinig of niks opmerken aan dit Beyond Shadows, evenmin moet je lopen miepen over de songstructuren want ook daar is duchtig over nagedacht. Wat dacht je van bruut rollend drumgeweld, snerpende en flitsende solo’s, twinleads om bij te likkebaarden… je noemt het maar op en het komt aan bod.

Maar wat voegt dit alles nog toe aan het genre? Een genre dat zijn grootmeesters kent die trouwens nog altijd meer dan actief zijn en die, zeg nu zelf, het vaak beter doen dan de kleine broertjes. Beyond Shadows voegt aan dit genre toch het volgende toe: razernij en agressie (luister naar het openingsnummer: Where No Sorrow Follows of de opvolger Plight Of The Hunter) en finesse en scherpzinnigheid (hoor het in My Anger of My Love dat maar liefst negen minuten duurt), maar er is ook gewoon degelijkheid (met The March Goes On of Beyond Shadows als voorbeelden).

Eenieder die zijn verzameling van melodische death metal nog wat wil aandikken kan zonder verpinken zijn bankkaart door het spleetje jassen, je gaat je met deze Beyond Shadows hoegenaamd niet vervelen.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Where No Sorrow Follows
 2. Plight Of The Hunter
 3. My Anger
 4. My Love
 5. The March Goes On
 6. Cursed
 7. Skull, Heart, Wings
 8. Beyond Shadows
 9. Enlightment Part 1 (Anguished)
 10. Enlightment Part 2 (Extinguished)

Line-up:

 • Chris Hawkins – Drum
 • Daniel Sheperd – Zang, gitaar

Link: