Betzefer – Freedom To The Slave Makers

Betzefer – Freedom To The Slave Makers
AFM Records, 2011

Een tweede album maken kan een langdurig proces zijn. Nadat Betzefer en Roadrunner in 2007 uiteen gingen, begonnen de Israeliërs in 2008 te werken aan opvolger Freedom To The Slave Makers. Vele uren zijn erin gestoken om een zo goed mogelijk product af te leveren, en vermoedelijk ook wat tijd om een geschikt label te vinden, hoewel dat onderwerp in de bio zorgvuldig wordt vermeden. In de afgelopen jaren heeft de band veel live ervaring opgedaan, onder meer als support van Soulfly, Lamb Of God en Sepultura. Ervaring die duidelijk terug te horen is op deze live opgenomen plaat.

De muzikanten zijn hoorbaar op elkaar ingespeeld en het album is een coherent geheel van krachtige moderne metal in het straatje van (vooral) Pantera, Soulfly en aanverwante bands. Het geluid is organisch en krachtig en de plaat is uitstekend geproduceerd en gemixt. Het ontbreekt Betzefer slechts aan één cruciaal ingrediënt: goede songs. Je hoort precies wat de band wil doen, maar de nummers blijven geen moment hangen, ook niet na meerdere luisterbeurten. De zangmelodieën zijn niet bijster sterk en er is geen riff te horen die de headbangspieren direct activeert. Sommige tracks hebben meer weg van een ratjetoe van verschillende riffs dan van een echt nummer met kop en staart. Van een volledig geslaagd album is dus helaas geen sprake.

Het is jammer dat een plaat waar hoorbaar met veel liefde en toewijding aan is gewerkt het uiteindelijk toch net niet is. Maar om echt door te breken zal de band nog eens kritisch naar het songmateriaal moeten kijken. Er zullen zeker liefhebbers te vinden zijn, maar of ze met dit album een nieuw en groter publiek zullen aanboren waag ik te betwijfelen.

Tracklisting:

Betzefer – Freedom To The Slave Makers

 1. Bestseller
 2. Backstage Blues
 3. Feels So Right
 4. Diamond Director
 5. Nothing But Opinions
 6. Empty Magazine
 7. Doomsday
 8. Perfect Lie
 9. Song For The Alcoholic
 10. Heaven Sent

Line-up:

 • Avital Tamir – Vocals
 • Matan Cohen – Guitars
 • Rotem Inbar – Bass
 • Roey Berman – Drums

Links: