Between The Buried And Me – Colors II

Daar is hij dan. De opvolger van het monumentale Colors uit 2007. Het schept verwachtingen wanneer je als band je nieuwe album als opvolger van je beste album aankondigt. Hoewel de hele discografie van Betweeen The Buried And Me de moeite waard is, blijft Colors publieksfavoriet.

Kan de band die hoge verwachtingen waarmaken? Between The Buried And Me neemt tachtig minuten de tijd om het te bewijzen. Allereerst is het een album zoals je kan verwachten. Groovy, verrassend, boos of volledig opgaand in de flow, dat is nog altijd het uitgangspunt. Een uitgangspunt dat wordt nagestreeft in diepgang en breedgang. Breedgang mag dan geen woord zijn, maar u begrijpt de strekking.


De leuke verassingen zijn de verwijzingen naar Colors, die toch in vrij ruime mate aanwezig zijn. Het mooie is dat de band die nostalgie weet te verwerken in iets wat toch buitengewoon fris en eigentijds klinkt. Maar ook los van die nostalgie-trip is het gewoon 80 minuten genieten. Voor wie het aandurft. Dit is natuurlijk geen album om even licht te verteren. Colors II in etappes beluisteren is de meest voor de hand liggende optie. Dat moet ook bijna wel om niet overprikkeld te raken door de diversiteit en het vakmanschap dat hier wordt getoond. Je zal erin moeten investeren, maar die investering betaalt zich dubbel en dwars terug.

Een track die eruit springt is Revolution in Limbo. De songwriting is net zo gecompliceerd als briljant en het gevolg is een slinger van de ene catchy hook naar het andere technische hoogstandje. Schandalig hoe deze band al die verschillende lagen zo in elkaar kan zetten, waarbij elke herhaling als een nieuw hoofdstuk voelt. Stop me als ik te poëtisch word, maar dit liedje ga je echt voelen. Het gaat van furieuze hardcore naar een zomerse funky reggaetonbeat en van paranoia naar een nieuwe high. Kippenvel! Op Fix the Error komt het drumwerk je wellicht bekend voor. Een aantal gastdrummers, waaronder Mike Portnoy van Dream Theatre, mogen op dit album spelen. Ik vond het wel een boeiende toevoeging, omdat het gelijk zo duidelijk is dat het een vreemde eend in de bijt is. En alles wat anders is blijkt bij Between The Buried And Me altijd juist het perfecte missende puzzelstukje.

Als opvolger van Colors schept naamdrager Colors II grote verwachtingen. Gezien de vele ‘wow’-momenten die deze plaat rijk is kan die verwachting als voldaan worden beschouwd. Een huzarenstukje, waarin Between The Buried And Me laat horen dat zijn creatieve hoogtepunt nog lang niet voorbij is. Koptelefoon op en genieten.

Score:

90/100

Label:

Sumerian Records, 2021

Tracklisting:

 1. Monochrome
 2. The Double Helix of Extinction
 3. Revolution in Limbo
 4. Fix the Error
 5. Never Seen / Future Shock
 6. Stare into the Abyss
 7. Prehistory
 8. Bad Habits
 9. The Future is Behind Us
 10. Turbulent
 11. Sfumato
 12. Human is Hell (Another One with Love)

Line-up:

 • Tommy Giles Rogers – Gitaar, vocalen, keyboards
 • Paul Waggoner – Gitaar, vocalen
 • Dustie Waring – Gitaar
 • Dan Briggs – Basgitaar, keyboards, vocalen
 • Blake Richardson – Drums

Links: