Between The Buried And Me – Automata II

Vier maanden na Automata I komt Between The Buried And Me met Automata II. Je leest op veel plaatsen dat mensen van mening zijn dat Automata II het vervolg is op Automata I. Dit zal ook deels gebaseerd zijn op de benaming van beide albums. Zelf ben ik ook geneigd om te denken dat het bij elkaar passende releases zijn. De band zelf echter geeft in een statement aan dat het een op zichzelf staand album is. Muzikaal gezien zijn beide ook totaal verschillend. Automata I trakteerde je op stevige metal, zoals je gewend bent van de band, daarentegen is Automata II meer theatraal en muzikaal totaal tegenovergesteld . Met slechts vier nummers en een totale speelduur van 33 minuten, is het ook meer een EP dan een volledig album.

Opener is The Proverbial Bellow en dit is met ruim dertien minuten meteen het langste nummer. Veel afwisseling, met hierin een grote diversiteit van invloeden, waaronder Rainbow (in het bijzonder de Rising-periode), Pink Floyd en The Alan Parsons Project. Deze afwisseling maakt het voor mij wel direct het meest interessante nummer. Hierna volgt het circusachtige Glide. Hierin overheerst het keyboard met accordeonmuziek, afgewisseld met piano. Je waant je op de tribune bij de circuspiste, waar een act volop aan gang is. De daarbij bekende muzikale begeleiding is hetgene waar je direct aan moet denken. De zang is ronduit theatraal, zoals je wel vaker hoort bij bijvoorbeeld AvatarVoice of Trespass is het volgende nummer en is muzikaal gezien meteen iets heel anders. Het opent up-tempo met ondersteuning van blazers en deze blijven het hele nummer prominent aanwezig. Verder wederom een theatraal geheel met een funky break in het middenstuk.

Afsluiter is The Grid. In dit nummer word er afgewisseld tussen grunt en cleane zang. Ook muzikaal veel afwisseling tussen rustige stukken en stevige stukken. In het midden gaat het tempo definitief omlaag en sluit het rustig af met nog een paar leuke instrumentale stukken. Na het beluisteren van het album krijg ik het idee dat er binnen de band wat ideeën zijn geweest voor nieuwe dingen, die door het uitbrengen op Automata II aan het publiek worden gepresenteerd, om te zien wat de reactie hierop is. Door de afwijkende muzikale richting en de korte speelduur is dit album niet echt een aanvulling en zullen alleen de die-hard fans het aan hun collectie toevoegen. Ik loop er zelf niet echt warm voor en ik hoop dat de band lekker bij het vertrouwde geluid blijft, waardoor het volgende album weer staat als een dijk.

Score :

60/100

Label:
Sumerion, 2018

Tracklisting:

  1.  The Proverbial Bellow
  2.  Glide
  3.  Voice of Trespass
  4. The Grid

Line up:

  •  Dan Briggs – Bas
  •  Blake Richardson – Drums
  •  Tommy Giles Rogers Jr. – Vocalen,   Keyboards
  • Paul Waggoner – Gitaar
  • Dustie Waring – Gitaar

Links:
Between The Buried And Me
Between The Buried And Me Facebook