Betrayal – Disorder Remains

Betrayal is een vierkoppig collectief afkomstig uit Duitsland. Aschaffenburg om precies te zijn. Een stad met een onstuimig verleden dat gekenmerkt wordt door oorlog en vernietiging. Dat kan ook gezegd worden over de band die we hier vandaag bespreken. Na een aantal roerige jaren met diverse personele wisselingen lijkt de band echter een stabiele formatie gevonden te hebben. Dat leverde in 2016 pas (elf jaar na de oprichting van de band) de eerste langspeler op. Nog eens vijf jaar later zijn we in het heden aanbeland en ziet de tweede telg het levenslicht. Muzikaal wordt een mix van technische death metal, een toets Zweedse melodeath en een klein zwart randje op de gitaren aan de man gebracht. Daarvoor halen zij de inspiratie bij enkele grootheden als Death, Misery Index en Behemoth. Eens kijken of deze mannen hierbij in de buurt kunnen komen. Spoiler alert: daar blijven ze ruimschoots van verwijderd.

De genoemde muzikale invloeden worden vrij snel duidelijk wanneer je het album opzet. Al zou ik hier wel aan willen toevoegen dat de basis ligt in alles verpulverende death metal, hetzij met een melodische ondertoon. Denk daarbij aan bands als Carcass en At The Gates. De forse vervorming op de gitaren en de ietwat groezelige productie zorgen ervoor dat het geheel wat rommelig aanvoelt. Wellicht kunnen de liefhebbers van het betere werk uit de jaren ’90 hier juist wel mee uit de voeten. Ook op de songwriting valt het een en ander aan te merken. De nummers zitten soms wat simpel in elkaar, net als de melodieën in de gitaarlijnen en ook de solo’s kunnen niet altijd beklijven. Het is allemaal vrij rechttoe rechtaan. Dat hoeft zeker geen probleem te vormen, maar op dit Disorder Remains is het gewoon te weinig.

Dat is oprecht jammer, want Betrayal laat namelijk ook horen over potentie te beschikken. Zo begint het album met intrigerende orkestrale elementen die overvloeien naar het eerste volledige nummer Rise. Dat wordt echt vakkundig om zeep geholpen door het middelmatige hak- en zaagwerk. Dat geldt wel voor meer nummers waar een interessante opening zonder verdere overgang bruut wordt verstoord. In de middensectie van het album vinden we een verzameling tracks die beter tot zijn recht komen, met de titeltrack als muzikale hoogtepunt. Daar omheen is het echter zoeken naar een spaarzame lekkere riff of een groovende passage waar het metalen hart dan toch wat sneller van gaat kloppen. Het blijft te summier om echt te blijven plakken.

Betrayal laat enkele interessante elementen horen, maar weet dit helaas nog niet tot een goed geheel te kneden. Liefhebbers van death metal uit de jaren ’90, met een ietwat rommelige productie, kunnen zich denk ik wel vinden in het muzikale schouwspel dat Betrayal hier ten tonele brengt. Tel dan gerust wat extra punten op bij het eindoordeel.

Score:

68/100

Label:

Rising Nemesis Records, 2021

Tracklisting:

 1. Ignite
 2. Rise
 3. War
 4. Ghost of Mind
 5. The Manifest
 6. Lost Promises
 7. Disorder Remains
 8. Chaos Reigns
 9. Devouring Nothingness
 10. Dooming Diversions
 11. Insanity
 12. Greed and Oblivion

Line-up:

 • Alex Burkl – Zang, gitaar
 • Basti Kraus – Gitaar
 • Phil Valenta – Basgitaar
 • Manuel Komander – Drums

Links: