Besatt – Supreme And True At Night (SaTaN)

Zozo, één van de grootmeesters van de Poolse black metal, Besatt, heeft een nieuw album uit. Deze heren graven al ongeveer dertig jaar met hun blote handen in alles wat vies, vuil en vettig is. Hun vorige album, Anticross, dateert alweer van 2017. Dit Supreme And True At Night (SaTan) is alweer album nummer elf! Is het venijn terug? Dat kan je je afvragen of dat is althans hetgene wat collega redacteur Bart zich afvroeg. De vorige platen Anticross en zeker deze daarvoor Nine Sins ontbrak het daar wat aan. Het venijn is terug hoor, dat kan ik je al verzekeren. Nochtans maken deze Poolse vrienden, onder leiding van het enige overgebleven originele bandlid, bassist en zanger Beldaroh, ook tijd om contemplatievere stukken te brengen. Weliswaar ligt de nadruk vooral op het aan gruzelementen spelen van alles wat los en vast hangt in één of andere Christelijke kerk.


Vanaf de opener, Satan, tot het afsluitende Kyrie Eleison, wordt er duchtig getimmerd en rondgeknuppeld. Ik moet wel zeggen dat de heren de melodie niet schuwen. In elk nummer wordt er wel een collectie aan riffs ten berde gebracht die middels stevig drumwerk en scherpe screams de haren op je armen doen rechten. In Godless hoor je wat ik bedoel. Heel frequent valt op dat er ook refreintjes geschreven werden die zelfs meezingbaar zijn. Luister hiervoor naar Baphomet’s Legacy of Rex Satanas.

Er is op deze plaat ruim plaats voorzien voor prominent bas- en gitaarspel. Alles wordt vakkundig en met een meesterlijke precisie uitgevoerd. Het geheel dat zo gevormd wordt, samen met de alles vernietigende drumthema’s en priemende vocalen, is toch erg genietbaar. Rex Satanas Of Brass Gates zijn nummers die laten horen dat er nog geen sleet zit op dit Besatt en dan moet Kyrie Eleison nog starten…

Meer dan degelijke melodische blackmetalplaat. Het mist wat de typische elementen uit de Poolse school, maar de inbreng van Scandinavische thema’s maakt dit meer dan goed. Voeg daar nog wat eigen kenmerken aan toe (zoals kort maar krachtig, flitsend soleerspel of koorachtige gezangen) en je bent er wel. De Duivel mag best fier zijn op dit werkstuk en dat is dus zeker in zijn fysieke vorm aan te schaffen.

Score:

80/100

Label:

Witching Hour Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Satan
 2. There He Comes
 3. Godless
 4. Baphomet’s Legacy
 5. Rex Satanas
 6. Lilith
 7. Brass Gates
 8. Kyrie Eleison

Line-up:

 • Beldaroh – Zang, bas
 • Astaroth – Gitaar
 • Exernus – Drum
 • Colossus – Gitaar

Links: