Bergfried – Romantik I

Als The Metal Archives niet meewerken dan worden we verwezen naar Discogs. Zo gaat dat. En dat is het geval bij Bergfried, dat vier nummers uitbrengt als EP genaamd Romantik I. Het eerste wapenfeit van de Romantic Medieval Metal garde die bestaat uit multi-instrumentalist en duizendpoot Erech Leleth (Erech III van Lotharingen), die als componist samenwerkt met zangeres Anna de Savoy.


Bergfried is geen alledaagse band. Het swingt bij Bergfried. Soms waan je je zelfs op een party bij Blackadder, waar poppy pagan protometal uit de jaren zeventig, waarbij uptempo power metal drumwerk niet geschuwd wordt, dienst doet als vermaak. Poppy, folky, maar episch, met sierlijke stijlelementen (fluit- en strijkgelijken). Immer olijk en vrolijk, de voetjes bewegen uit zichzelf mee bij het horen van deze eigenaardige doch feestelijke mix, zeker bij het uptempo nummer genaamd The Battle. Zangeres Anna de Savoy klinkt dan weer alsof ze weggeplukt is uit een band als Shocking Blue of een bluesrockband met duistere hippiekrachten uit de jaren zestig.

Romantiek en ridderlijkheid komen samen in een vreemde (dat is het kernwoord) mix, die blijkbaar is weggelegd voor liefhebbers van bands als Lordian Guard, Slough Feg, Wytch Hazel en Hammers Of Misfortune. Persoonlijk kon ik alleen maar denken aan Jaldabaoth en consoorten. Hoe dan ook, een heuse openbaring voor mij, een vreemde eend in de bijt met een hele grote asterisk. Vier nummers lang, goed voor een kwartier. Wie weet het beste kwartier van jouw dag. Op naar Romantik II.

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Hungry Hearts
  2. The Battle
  3. War-Torn Lovers
  4. Oh Lord

Line-up:

  • Erech III. von Lothringen – Instrumenten
  • Anna De Savoy – Zang

Link: