Benedictum – Seasons Of Tragedy

Benedictum – Seasons Of Tragedy
Locomotive Records (Rock Inc.) – 2008

Vol ongeloof zit ik wat wazig voor me uit te staren. Gaat het me nu gebeuren dat de eerste 2008 release die ik hier bespreek meteen een van de beste schijven van het jaar blijkt te zijn? Het tweede album van de Amerikaanse band Benedictum getiteld Seasons Of Tragedy gaat in ieder geval een stevige greep naar de macht doen. Een bijna ongelofelijk krachtig en beukend stuk muziek. Heavy metal met stevige power invloeden en een beetje prog. Dan weet je ongeveer in welke hoek je het moet zoeken.

Collega Ralph Plug was in 2005 nog niet echt juichend enthousiast over Uncreation, de debuutschijf van Benedictum. Vooral de songwriting liet te wensen over. Nou ik kan hem en ook alle anderen vertellen dat de band in twee jaar dan behoorlijk gegroeid is. Bovendien is Veronica Freeman uitgegroeid tot een voorvrouw van formaat en een van de betere zangeressen in het genre. Een ijzersterke plaat bespreken op Zware Metalen is natuurlijk altijd plezierig, maar dit werkstuk gaat nog menig rondje in mijn cd speler draaien de komende tijd.

Een donker gestemd stuk traditionele heavy metal mengen met een helder en snel power geluid lijkt een vreemde combinatie, maar zoals Benedictum het doet, klinkt het eigenlijk heel logisch. Kracht en intensiteit worden zwaar swingend gecombineerd. De nummers zijn zeer gevarieerd, maar zelfs in de songs zelf zit variatie in ritme en sfeer. Dat niet alleen, er wordt ook nog eens zeer sterk gemusiceerd. Het beste nummer van de cd? Ik kan geen keuze maken. Elf ijzersterke muziekstukken met ieder zijn eigen charme. Wil je weten wat Veronica allemaal uit haar strot weet te persen, dan moet je Nobodies Victim eens gaan beluisteren; wil je lekker meebrullen, dan is Balls To The Wall wel wat, dat blijft voorlopig wel even in je hoofd hangen, ook al ben ik zelf nooit zo’n voorstander van covers. Het muzikale hoogtepunt is ongetwijfeld de titeltrack Seasons of Tragedy, waarin ook nogal wat prog invloeden zijn te bespeuren.

Huiveringwekkende zang, messcherp gitaarspel, sappige bas en stuwende en gevarieerde drums. Dat gemengd met een prima productie en goede songwriting. Het kan niet op. Ik denk dat eenieder zelf maar eens moet gaan luisteren. Ik vind het in ieder geval een geweldige plaat, zonder meer en dat maakt Benedictum een naam om te onthouden.

Tracklist:
benedictum medium

 1. Dawn Of Seasons
 2. Shell Shock
 3. Burn It Out
 4. Bare Bones
 5. Within The Solage
 6. Beast In The Field
 7. Legacy
 8. Nobodies Victim
 9. Balls To The Wall
 10. Steel Rain
 11. Seasons Of Tragedy

Line-up:

 • Veronica Freeman – Vocals
 • Pete Wells – Guitar
 • Jesse Wright – Bass
 • Paul Courtois – Drums

Links: