Belphegor – Bondage Goat Zombie

Belphegor – Bondage Goat Zombie
Nuclear Blast, 2008

Ieder jaar zijn er in het donkere gedeelte van het metalen wereldje een paar releases waar naar uitgekeken wordt. Dit jaar behoort ook de nieuwe Belphegor daarbij. De laatste releases, sinds Lucifer Incestus eigenlijk, die het midden hielden tussen black en death, stonden garant voor degelijke en brute krachtmetingen met de fysiologie van de fans. Belphegor staat daardoor stevig in de scène, en kan ondanks de groter wordende bekendheid nog steeds de onderste lagen van de underground bekoren, zelfs met een broodheer als Nuclear Blast. De identiteit van de Oostenrijkse band is door de jaren heen gevormd en de evolutie beperkte zich de laatste albums tot het verfijnen van hun arbeid. Benieuwd of ze met hun zevende album dezelfde koers blijven aanhouden. Andy Classen stond in voor de productie.

De kwaadaardige klanken worden alvast vanaf seconde één ingezet. Black metal verrijkt met obscene death metal. Berekende composities met onderhoudende onderliggende schematieken, met andere woorden: het zit goed in elkaar. Agressie afgewisseld met symfonische gitaarpartijen die je je aandacht er constant doen bijhouden, hoe geradbraakt of stoned je ook mag zijn. De gitaren krijsen geslepener dan ooit. Sessie drummer Torturer laat horen dat invallers wel degelijk een troef kunnen zijn, en de lage gitaarfrequenties van Serpenth zijn de venijnige vastmakers van het geheel. De verschillende instrumenten zijn duidelijk naast elkaar opgenomen en niet als een kant-en-klare maaltijd, maar als een dikke steak au poivre geserveerd.

Justine Soaked in Blood (teveel tennis doet een mens geen deugd), blinkt uit in zijn vettigheid. Sexdictator Lucifer wordt live zeker een hit. En titelsong Bondage Goat Zombie is nu al een klassieker. Laatste song Der Rutenmarsch, als een beschimmeld trouwkleed met een lange lange sleep, gaat als een processie van Echternach naar zijn einde toe.

Als je het van een afstand bekijkt dan kun je natuurlijk dit album niet aan iedereen aanraden. Furieus snelle death-black, inclusief pervers seksuele, profanisch satanische, perfide überslechtheid is nu eenmaal niet iedereen zijn cup of tea. Gelukkig voor Belphegor zit ik wel in dat clubje, met onderstaande score tot gevolg. Geslaagd met onderscheiding!

Tracklist:

Grind Inc. - Sudden State Of Hate

 1. Bondage Goat Zombie
 2. Stigma Diabolicum
 3. Armageddon’s Raid
 4. Justine: Soaked In Blood
 5. Sexdictator Lucifer
 6. Shred For Sathan
 7. Chronicles Of Crime
 8. The Sukkubus Lustrate
 9. Der Rutenmarsch

Line-up:

 • Helmuth – Vocals, guitar
 • Serpenth – Bass
 • Torturer – Drums

Links: