Below – Across The Dark River

Below – Across The Dark River
Metal Blade, 2014

Liefhebbers van epische doom kunnen hun hart weer eens ophalen. Met Across The Dark River is hier het debuutalbum van de Zweedse band Below, niet te verwarren met die andere eveneens uit Zweden afkomstige band Below, die inmiddels haar naam heeft veranderd, of de drie Belows uit de Verenigde Staten. Als je een band begint, kan het wellicht geen kwaad om eens even te checken of de bandnaam die je in gedachten hebt al in gebruik is…

Maar goed, terug naar de muziek. Zweden en epische doom metal, dat is vaak een prima combinatie. Zo ook in dit geval. Overduidelijk is wel dat de heren goed hebben geluisterd naar met name Nightfall van Candlemass, maar onder de noemer beter goed gejat dan slecht geschreven komen ze er wat mij betreft wel mee weg. Wat direct opvalt is het uitstekende geluid, waarvoor Andy LaRocque verantwoordelijk is. Zanger Zeb doet bij zijn hoge uithalen regelmatig aan Bruce Dickinson denken, ook niet verkeerd dus. Op het licht uptempo nummer Ghost of a Shepherd na blijft het tempo laag en de nummers ruim boven de vijf minuten, met goede aandacht voor de leadgitaarpartijen. Het hele album luistert gewoon erg lekker weg, smeuïge doom van begin tot eind!

Zoals al gemeld zitten de liefhebbers van epische doom metal geramd met dit album van Below. Iets meer originaliteit zou geen kwaad kunnen (vandaar dat de negentig puntengrens niet gehaald wordt), maar laten we niet vergeten dat dit een debuutalbum is. Een uitstekend debuut dus.

Tracklisting:
Below – Across The Dark River

 1. Trapped Under Ground
 2. Bid You Farewell
 3. Ghost of a Shepherd
 4. Portal
 5. In My Dreams
 6. Mare of the Night
 7. The Whitechapel Murderer
 8. Across the Dark River

Line-up:

 • Zeb – Zang
 • Berg – Gitaar
 • Paud – Gitaar
 • Hedman – Bas
 • Doc – Drums

Links: