Bell Witch – Mirror Reaper

Mogelijk één van de beste platen van 2017, zeker één van de meest indrukwekkende hoezen van het jaar (met dank aan Mariusz Lewandowski). De nieuwe Bell Witch. Het derde album van Dylan en Jesse verscheen even geleden via Profound Lore en bestaat in feite uit twee albums. Een lang nummer, verdeeld in twee nummers van respectievelijk 48 en 35 minuten… indrukwekkende feiten op zich.

Bell Witch brengt topklasse funeral doom anno 2017. Bij iedere slag van de drums word je dieper de grond ingeboord, bij iedere gitaaraanhaal blij je op Earth-achtige wijze verweesd achter. Diepdroevigheid in het extreme. Bell Witch-drummer Adrian Jose Guerra liet op 17 mei 2016, (letterlijk) te midden de opnames het leven. De overgebleven twee bandleden waren compleet de weg kwijt. Pas veel later is het album afgerond geraakt, met veel bloed, zweet en tranen. De extreme muziek en emoties worden, ondanks de stijl en de intensiteit, ongemeen sterk en sereen verklankt. Alsof de devote funeral doom op dit lange album één lange seance is waarop de gemengde gevoelens rond het bestaan, leven en dood in elkaar overvloeien, alsof het een extreem lange catharsis met een gans scala aan uitgestreken emoties. Van etherische en dromerige contemplaties, vertolkt in opstijgende – haast spacy – doom, tot diepe treurnis in getergde, de-escalerende oerdoomdeath.

Het spreekt voor zich dat een album als dit een gans dagdeel inbeslag neemt. Dit ga je niet “zomaar” eens opzetten. Mirror Reaper luister je in je eentje, op momenten van bezinning, of om te bekomen van een overdosis Disney. Om vervolgens te beseffen dat intense, pure emotie, zelfs in zijn lelijkste vorm, ongelofelijk mooi kan zijn.

Voor fans van Sleep, Usnea, Loss, Earth en Pallbearer, in eender welke volgorde, en toch niet helemaal. En sowieso zet je best een doos zakdoeken klaar. Just in case…

Score: 

85/100

Label:

Profound Lore records, 2017

Tracklisting:

  1. As Above
  2. So Below

Line-up:

  • Dylan Desmond – Bas, Keel
  • Jesse Shreibman – Drums, Keel, Orgel

Links: