Behemoth – Sventevith (Storming Near The Baltic). Heruitgave

Behemoth volg ik al vanaf het moment dat ik de twee tapes Thy Winter Kingdom en …From The Pagan Vastlands bij de band zelf bestelde en er een handgeschreven bedankbriefje van ene Nergal meekwam. In de loop der jaren is de band steeds meer richting death metal gegaan al hebben ze hun roots nooit helemaal verloochend. Maar midden jaren ’90 was Behemoth nog een pure black metalband en in 1995 zag het debuut het levenslicht en dit wordt in 2021 opnieuw uitgebracht.

Het hoe en waarom van de heruitgave van het eerste volledige album van Behemoth ontgaat me een beetje. Er is geen jubileumjaar en geen ondersteunende tour of iets dergelijks. Zou het zo kunnen zijn dat er inkomsten worden misgelopen nu er niet getoerd mag worden en dat dit reden is voor de heruitgave? Het ding wordt op cd uitgebracht met uitgebreid cd-boekje en op lp in bijna allerlei kleuren van de regenboog. In gelimiteerde oplage uiteraard. Het siert Behemoth en haar label dat er enkele live-nummers zijn toegevoegd al zijn dat soms dezelfde nummers. Maar waarom From The Pagan Vastlands drie en Hidden In A Fog zelfs vijf (!) keer op dit album staan is en blijft een raadsel.

Allereerst het reguliere album dan. Hierop is een band te horen die black metal maakt maar onderhuids kondigt de koerswijziging zich al aan. Reden hiervan zijn de zelfs voor black metal geen standaard arrangementen en het feit dat Behemoth op het debuut al laat horen dat ze goed kunnen componeren. Het laat ook een band horen die, hoe kan het ook anders, erg jeugdig klinkt. Niet alles is zo goed uitgewerkt als op later werk maar dat de heren weten hoe je kwaliteit brengt, is al wel zeker. Qua feeling doet het sterk denken aan Dark Mediaval Times van Satyricon. Een ruwe diamant die nog geslepen moet worden maar het schittert al wel.

De live-nummers zijn halverwege de jaren ’90 opgenomen en klinken ook zo. Waarschijnlijk stond er iemand met een cassetterecorder in het publiek en het klinkt ook zo. Deze opnames mag je niet vergelijken met hedendaagse live-opnames en het past helemaal in de black metal underground traditie. Fans van Behemoth zullen dit vast trekken. Ben je na 1990 geboren dan skip je vast de laatste paar nummers.

Wereldwijd heeft Behemoth een grote schare fans opgebouwd door veel te toeren en steeds met kwaliteitsalbums te komen. Heb je de band in de loop van hun carrière ontdekt en ben je benieuwd hoe ze op hun eerste album klonken, dan kun je nu je slag slaan.

 

 

Label:

Metal Blade Records, 2021

Tracklisting:

 1. Chant Of The Eastern Lands
 2. The Touch Of Nya
 3. From The Pagan Vastlands
 4. Hidden In A Fog
 5. Ancient
 6. Entering The Faustian Soul
 7. Forgotten Cult Of Aldaron
 8. Wolves Guard My Coffin
 9. Hell Dwells In Ice
 10. Cursed Angel Of Doom
 11. Dark Triumph
 12. Bless Thee For Granting Me Pain
 13. Hell Dwells In Ice (unreleased)
 14. Hidden In A Fog (live at Merry Christless, Warsaw 2017)
 15. From The Pagan Vastlands (live at Black Metal Inferno Fest 1996)
 16. Hidden In A Fog (live at Black Metal Inferno Fest 1996)
 17. Wolves Guard My Coffin (live at Black Metal Inferno Fest 1996)
 18. Hidden In A Fog (Live at Riviera Remont Warsaw 1996)
 19. From The Pagan Vastlands (Live In Maastricht Pagan Triumph Tour 1996)
 20. Hidden In A Fog (Live In Maastricht Pagan Triumph Tour 1996)

Line-up:

 • Nergal – Zang, gitaar, basgitaar
 • Baal Ravenlock – Drums

Links: