Behemoth – Messe Noire

Behemoth speelde op 8 oktober 2016 in Warschau integraal het meesterwerk The Satanist, het tiende album van de Polen. Het concert werd geregistreerd op vinyl, cd en dvd/blu-ray om ‘de ware intensiteit van wat we als band doen en de energie die we met onze fans delen vast te leggen’, aldus frontman Nergal. Het resultaat is een livealbum waar de energie inderdaad vanaf spat.

In de uitzinnige menigte ontketent zich voor aanvang al een massale chant for Behemoth. Bij de eerste klanken van Blow Your Trumpets Gabriel breekt de hel los. Nergal is op het podium een master of puppets en het publiek zingt dan ook woord voor woord mee.

Het eerste kippenvelmoment komt bij Messe Noire. Nergal zingt met zoveel overtuiging “I believe in Satan” dat je haast zelf in Satan gaat geloven. De agressie in deze track gaat door merg en been. Ook bij Ora Pro Nobis Lucifer gaan de haren weer overeind staan. Dit nummer, deels in het Latijn (de officiële taal van de katholieke kerk), is een ware meezinger. “For thine is the kingdom and the glory, forever!” blijft maar in je hoofd suizen. Als je je ogen sluit, voelt het alsof je wordt weggeblazen door de zwiepende haren van gitarist Seth.

De climax van het album komt, zoals het hoort, op het laatst, bij O Father O Satan O Sun!. Dit magnum opus bewijst dat ook een rustig nummer loodzwaar kan zijn. Live klinkt het nummer vele malen beter dan op het studioalbum doordat je nog meer variatie en kracht in Nergal’s stem kunt horen.

Wanneer de druk op de naald wordt verlicht en de plaat stopt te draaien, kun je maar één ding denken: “Was ik hier maar bij!”. Behemoth laat met Messe Noire zien dat livealbums niet altijd redundant zijn. Deze live registratie is een waardige afsluiting van het sublieme The Satanist tijdperk. “Magick has happened”.

Label:

Nuclear Blast, 2018

Tracklisting:

1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Furor Divinus
3. Messe Noire
4. Ora Pro Nobis Lucifer
5. Amen
6. The Satanist
7. Ben Sahar
8. In The Absence Ov Light
9. O Father O Satan O Sun!

Line-up:

  • Nergal – Vocalen, gitaar
  • Seth – Gitaar
  • Orion – Basgitaar
  • Inferno – Drums

Links: