Beardfish – Mammoth

Beardfish – Mammoth
Superball Music, 2011

Als je lang uitgesponnen instrumentale passages hoort met het nodige soleerwerk, tempowisselingen en een overdaad aan orgelgeluiden weet je hoe laat het is. Het Zweedse prog-vehikel Beardfish is alweer aan haar zesde schijf toe en dat zullen we weten ook.

Met Mammoth levert de band werkelijk een dijk van een plaat af. De muziek is complex doch toegankelijk, maar daagt de luisteraar wel de constant uit gedurende de vijftig minuten speeltijd. De variatie in het materiaal is indrukwekkend, waarbij de band moeiteloos overschakelt van een vijftien minuten durend spektakel als And The Stone Said: If I Could Speak naar strakke rocksong die Tightrope heet, en naar het jazzy en instrumentale Akakabotu. Even indrukwekkend is de manier waarop Mammoth van begin tot eind blijft boeien door de luisteraar te blijven verrassen door kundige muzikale vindingen op een steenworp afstand van elkaar in de songs te verwerken, waardoor het geheel fris en vernieuwend blijft aandoen.

Met Mammoth bewijst Beardfish eens te meer tot de top van de nieuwere lichting progbands te behoren. Misschien iets minder stevig dan voorheen, maar zeer zeker warm aan te bevelen voor de muzikale ontdekkingsreizigers onder ons.

Tracklisting:

  Beardfish - Mammoth

 1. The Platform
 2. And The Stone Said: If I Could Speak
 3. Tightrope
 4. Green Waves
 5. Outside / Inside
 6. Akakabotu
 7. Without Saying Anything

Line-up:

 • Rikard Sjöblom – zang, gitaar, keyboard
 • David Zackrisson – gitaar
 • Robert Hansen – bas
 • Magnus Östgren – drums

Links: