Baxaxaxa – De Vermis Mysteriis

Het Duitse Baxaxaxa werd opgericht in 1992 en die periode waren, zoals als bekend verondersteld mag worden, de hoogtijdagen van de black metal. In dat jaar werd een demo opgenomen (Hellfire) en vervolgens duurde het tot 20o2 alvorens er nieuw werk verscheen (een split met Ungod). Daarna werd de band opgedoekt om pas rond 2017 een doorstart te maken middels een demo, een EP en pas in 2021 (bijna dertig jaar na oprichting) het eerste album (Catacomb Cult).

Luisterend naar De Vermis Mysteriis merk je niet dat er drie decennia voorbij zijn gegaan. Baxaxaxa bedient zich van een stoffige productie, waarin met name de gitaren het onderspit delven. Hiervan gaat te weinig venijn uit om het echt evil te laten klinken. Dat dit toch gedeeltelijk lukt heeft twee oorzaken. Zanger Traumatic klinkt lekker sinister en obscuur. Op Awaken, The Old Thing In The Ground, bijvoorbeeld, bedient hij zich halverwege het nummer van keelklanken en dan krijgt het een hoog Mayhem-gehalte. Daarnaast bevatten de riffs bij vlagen voldoende koude elementen die zo kenmerkend zijn voor het type black metal dat begin jaren negentig werd gemaakt. Daarbij wordt er niet altijd op volle snelheid gespeeld. Baxaxaxa kiest ervoor haar muziek bij vlagen traag en stroperig te brengen, waardoor er een occulte en doomy sfeer van uitgaat.


De beste nummers staan op het eerste deel van De Vermis Mysteriis, want na Awaken, The Old Thing In The Ground lijkt Baxaxaxa zijn kruit verschoten te hebben. De nummers die daarna nog komen voegen weinig toe. Het geheel mist de kracht en overtuiging om echt impact te hebben. Er wordt middels de toevoeging van toetsen nog wel iets van een sinister sausje over de muziek gegoten, maar dat voegt geen slagkracht aan de muziek toe.

Baxaxaxa dwingt van de ene kant respect door dertig jaar na oprichting met een tweede album te komen, maar van de andere kant worden hierdoor ook verwachtingen gewekt die niet (helemaal) worden ingelost. Baxaxaxa is black metal voor en door puristen gemaakt en wil teruggrijpen naar de hoogtijdagen van het genre. Daar slaagt de band slechts gedeeltelijk in. Om echt overtuigend te zijn zal er meer venijn in met name het gitaarwerk gelegd moeten worden en daarbij helpt het ook om af en toe het tempo omhoog te gooien.

Score:

70/100

Label:

The Sinister Flame, 2023

Tracklisting:

 1. Seed Of Golgotha
 2. De Vermis Mysteriis
 3. Kiss Of Shame
 4. Awaken, The Old Thing In The Ground
 5. Above The Stellar Gateway
 6. Decarnation Monument
 7. Necrolatry Libation

Line-up:

 • Traumatic – Zang
 • Cryptic Tormentor – Gitaar
 • Yrrwicht – Keyboard
 • Sulphur Irae – Basgitaar
 • Condemptor – Drums

Links: