Battle Beast – Unholy Savior

Battle Beast – Unholy Savior

Nuclear Blast, 2015

Unholy Savior is het tweede album van deze Finnen, het tweede met zangeres Louhimo achter de microfoon. De titelloze voorganger scoorde meer dan goed bij ondergetekende. Heel veel lijkt er op dit derde album niet veranderd. De Finse band maakt nog steeds makkelijk in het gehoor liggende powermetal voorzien van flitsende gitaarsolo’s en toetsenriedels waar je eigen vingers van in de knoop zouden raken. Althans, gedurende de eerste paar nummers.

Zo warm als zijn voorganger, zo lauw neem ik Unholy Savior uiteindelijk in ontvangst. Het zijn de meer dan subtiele veranderingen die mij tegenstaan. De ballads a la Sea Of Dreams, The Black Swordsman, Angel Cry zijn nietszeggend, het meer en meer naar de achtegrond verhuisde gitaargeluid en de toch wel erg gemakzuchtige songstructeren. Speed And Danger, dat willen we horen, of de galopperende hymne Hero’s Quest (iets te blij, dat wel), maar wat doet de band op Touch In The Night? Het is bijna jaren tachtig pop. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van een gerenommeerd label als Nuclear Blast… Of heeft de A&R-manager een vooropgezet plan met de blijkbaar kneedbare Finnen? Wie het weet mag het zeggen. Afsluiter Push It To The Limit lijkt ook weer nergens op. En dan is Unholy Savior, gelukkig, afgelopen.

Battle Beast kwam als een komeet binnen in powermetalland. Ondanks dat de band naar aanleiding van deze schijf met onder andere Sabaton op tournee gaat zullen de liefhebbers van de eerste twee platen deze plaat niet slikken. En terecht, deze band kan veel beter maar is het spoor compleet bijster. Gelukkig is Battle Beast een productieve act (drie albums in krap vier jaar tijd). Vier, misschien vijf goede metaltracks zijn echt te weinig. Hopelijk valt deze vieze smaak dan ook binnen afzienbare tijd weg te spoelen.

Tracklisting:
bbb200

 1. Lionheart
 2. Unholy Savior
 3. I Want The World… And Everything In It
 4. Madness
 5. Sea Of Dreams
 6. Speed And Danger
 7. Touch In The Night
 8. The Black Swordsman
 9. Hero’s Quest
 10. Far Far Away
 11. Angel Cry
 12. Push It to The Limit

Line-up:

 • Noora Louhimo – zang
 • Anton Kabanen – gitaar, zang
 • Juuso Soinio – gitaar
 • Eero Sipilä – bas
 • Janne Björkroth – toetsen
 • Pyry Vikki – drums

Links: