Basarabian Hills – In The Stillness of The Codrii

Basarabian Hills – In The Stillness of The Codrii
Nihil Interit Records, 2013

Even wat anders vanuit Moldavië. Basarabian Hills, zo lees je dus dit knappe maar onbegrijpelijke logo, is het soloproject van de man die zichzelf tot Spirit of The Forest benoemd heeft. Hoewel het project nog steeds erg jong is, presenteert hij zijn derde full-length al met In The Stillness of The Codrii. Black ‘metal’ met ambient, maar waar de balans dan wel overhelt naar ambient. Eigenlijk kan je, op enkele momenten na, zelfs niet spreken over metal.

Een hele resem aan bands vind je terug bij de invloeden van deze man, maar het past niet echt om met namen te gooien. Het feit dat hij met iets behoorlijk origineels afkomt, is op die manier bewonderenswaardig. Hetgeen het dichtst in de buurt komt is misschien de ambient die ook al door Burzum werd gebracht, maar toch is dit geen vergelijking waard. Basarabian Hills houdt een rustgevend tempo aan en versterkt die rust ook met atmosferische tintelingen, zoemende symfonieën en een mat drumgeluid. Hier en daar breekt er dan plots even een pikzwarte scream doorheen die je misschien wel even doet fronsen, maar toch past het in dit atmosferische plaatje omdat er zoveel effect op is geplaatst.

Vier delen van elk tien minuten, maar waar de titeltrack misschien toch nog de beste indruk achterlaat. Soms zijn de gekozen effecten nog wat gek op de twee eerste tracks, maar op de tweede helft van de plaat zit het dan weer snor. Althans voor wie van deze zaken houdt, want Basarabian Hills is meer iets voor de ambientfans dan voor standaard blackmetalliefhebbers. Een aparte, zwartgallige trip.

Tracklisting:

Basarabian Hills - In The Stillness of The Codrii

  1. Wanderer Through The Melancholy of The Woods (Part 1)
  2. Wanderer Through The Melancholy of The Woods (Part 2)
  3. In The Stillness of The Codrii
  4. Decline of An Old Tree

Line-up:

  • Spirit of The Forest – Alles

Links: