Bark – Like Humans Do

Toen Bark in 2016 het Voice of Dog uitbracht, was de pers unaniem lovend: dit was muziek-geworden-agressie op zijn best. Live deden de heren er meestal nog een schepje bovenop en hun passage op Graspop, Antwerp Metalfest en Zwarte Cross bevestigde die reputatie. Niet zo eenvoudig dus om een tweede album te maken dat aan al die verwachtingen zou voldoen.

Afgetrapt wordt er met twee messcherpe, door zware stonergitaren voortgestuwde metalcoregranaten: It’s All in Your Head en Aftermath. Oke, denk je dan, dit is stevig en typisch Bark, maar het had ook zo op die eerste plaat gekund. Dat denk je echter maar heel even, want wat daarna komt tart alle verbeelding. Last Man Standing dient zich aan als een machinegeweer op speed: pompend, overstuurd en een refrein dat je niet meer uit je hoofd krijgt. Alsof je een moshpit in je cd-speler stopt. En dat allemaal in nog geen drie minuten.

My Heart Is A Bone komt al even gemeen en vuil binnen. Een aaneenschakeling van hooks en breaks, gedragen door een ritmesectie die besloten heeft dat al wie niet kan volgen, dan maar heel hard zal moeten lopen. Ook Freedom To Hate is zo’n prijsbeest. Gitaartandem Furia en da Silva kwijt zich uitstekend van zijn werk: gierend en vaak zwaar overstuurd wordt er een moddervette laag gelegd, die gewoonweg schadelijk moet zijn voor de volksgezondheid. Misschien toch ook nog even een speciale vermelding voor zanger Ron. Opgetrokken uit schuurpapier en staalwol, trekt de beste man een keel open waar menig Noorse duivelsaanbidder jaloers op mag zijn.

We hebben hier te maken met een groep die volwassen is geworden en duidelijk weet wat ze wil. Ze gaan geheel compromisloos te werk en dat siert hen. Geen toegevingen en geen stijlwendingen, wél een sound die breder en voller geworden is. Niet zo verwonderlijk als je weet dat Like Humans Do geproducet is door Tue Madsen. Dat is ook de man die eerder al met Meshuggah, Dark Tranquillity, Born From Pain en Sick of It All werkte. De man heeft weer schitterend werk geleverd en zoiets straalt uiteraard ook af op een band.

Het absolute Bark-anthem is toch wel Dog Life. Dit nummer vat het allemaal mooi samen: het is dan wel een hondenleven, maar, het is óns hondenleven. En al wie onze kennel binnenkomt, zal het geweten hebben ook. Want straathonden zijn het nog steeds. Ze blaffen alleen niet meer. Ze bijten! Zoals we slechts heel zelden al eens zeggen: modderfokker van een plaat!

Score:

92/100

Label:

Eigen Beheer (Sound of the Hound Records), 2017

Tracklisting:

 1. It’s All In Your Head
 2. Aftermath
 3. Last Man Standing
 4. Hollow Words
 5. Cannibal Law
 6. My Heart Is A Bone
 7. Like Humans Do
 8. A Tribute To San La Muerte
 9. Freedom To Hate
 10. Wild Thing
 11. Dog Life
 12. No Shelter
 13. Speak To The Dead

Line-up:

 • Ron Bruynseels – Vocalen
 • Martin Furia – Gitaar
 • Rui da Silva – Gitaar
 • Jorn Van der Straeten – Bas
 • Ward Van der Straeten – Drums

Links: