Barditus – Dein Schwert

Dit Barditus is een duo bestaande uit Uwe Nolte (Orplid) en Christian S. (Stern Des Bundes). Op hun eerste EP samen, Dein Schwert, mengen beide heren neofolk en paganeske elementen met black metal. Ze plegen het zelfs akoestische black metal te noemen. Een terminologie die me fris in de oren klinkt maar tegelijk toch wat contradictorisch aanvoelt. Dan maar best eerst een poging om te luisteren naar de muziek van de heren alvorens enige ongenuanceerde en weinig gefundeerde uitspraken af te leveren.

En met Fragen An Dresden, het eerste van vier nummers op deze EP, krijg ik toch al heel wat antwoorden op mijn vragen. Vooreerst is het inderdaad een akoestisch gebeuren. Verhalende akoestische gitaarpartijen worden ondersteund door een voorzichtige distortiongitaar. Daarnaast kan je ook genieten van heel wat tromgeroffel en een (akoestische?) baspartij die meer dan degelijk in het centrum zit. Het meest attractieve aan Barditus is het verhalende, declarerende karakter van de bij momenten toch wat eigenaardig aanvoelende vocalen. Het doet me aan het vocale werk van de dames en heren van het Oostenrijkse Angizia denken. Muzikaal sluit het naar mijn gevoel ook aan bij eerder werk van Stille Volk.

De heren van Barditus verbreden verder hun horizonten en gebruiken niet alleen de instrumenten die we zouden verwachten. Op deze EP kan je dan ook een aantal minder alledaagse instrumenten ontwaren, een accordeon bijvoorbeeld. Wald-Gang start met belgerinkel, pauken (?) en die verhalende akoestische gitaar. Ook hier weer die doorleefde vocalen die bovendien bijzonder goed worden uitgevoerd. In het titelnummer ontwaar je dan weer wat verscholen synthpartijen en de terugkeer van die krasserige distortiongitaar. Het afsluitende Erwache leert ons dat beide heren niet afwijken van het uitgestippelde muzikale pad en ik krijg spontaan zin om wat mee te zingen. Gek toch hoe aanstekelijk de muziek effectief werkt.

Ik kan de muziek van dit Barditus op hun debuut-EP, Dein Schwert, wel smaken. Het klinkt niet alledaags en net daar zit de frisheid van deze band. En eerlijk gezegd vind ik de term akoestische black metal niet eens zo slecht gekozen. Aankopen deze EP zou ik zo zeggen, zeker zij die neofolk erg genegen zijn.

Label:

Purity Through Fire records, 2023

Tracklisting:

  1. Fragen An Dresden
  2. Wald-Gang
  3. Dein Schwert
  4. Erwache

Line-up:

  • Uwe Nolte – Zang
  • Christian – Gitaar, percussie

Links: