Bangladeafy – Housefly

Het is weer eens tijd voor zo’n band waarvan je denkt: wat is dit nou weer? Dit keer is de beurt aan Bangladeafy, een duo uit New York dat muziek maakt die je zou kunnen omschrijven als letterlijke drum and bass. Denk dus niet aan de drum and bass zoals je die zou kunnen kennen uit de ravescene. Nee, gewoon letterlijk een drumstel en een basgitaar. Tenminste, die bespeelde de band op de twee eerder verschenen albums. Op het nieuwe album Housefly is de elektrische basgitaar bij het grofvuil gezet en wordt het basgeluid gefabriceerd met samplers en synthesizers. Leuk detail hierbij is dat het hele album live is opgenomen.

In een dertiental korte nummers variërend van 26 seconden tot iets minder dan drie minuten komt een enorme partij chaos op je af. Dit album is absolute herrie, zonder dat ik daar meteen een waardeoordeel aan vast wil plakken. Gezien de omschrijving van de band verwachtte ik al niet heel veel melodie maar wat er met dit album uit mijn speakers knalt weet toch al mijn verwachtingen te overstijgen. Het zijn snelle drums gecombineerd met synthesizerbas waarbij het op het eerste gehoor lijkt alsof er gewoon willekeurig op de toetsen wordt geramd. De band zelf beschrijft de muziek als onrustig of angstig en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Bij het aanzetten van dit album denk je na twee nummers al dat je een zenuwinzinking gaat krijgen. Gebrek aan zelfkennis kun je de leden dus niet verwijten. Het album doet nog het meest denken aan de meest chaotische stukken van Igorrr maar dan in het kwadraat. Het resultaat is dat alle muziek die je in de week na het beluisteren van Housefly hoort heerlijk ontspannend klinkt.

Housefly laat me in dubio achter. Het is een ontzettende bak herrie, maar dat mogen wij als metalfans niet meteen een reden vinden om het dan maar af te schrijven. Er moet alleen wel gezegd worden dat deze muziek, op zijn zachtst gezegd, voor de liefhebber is. Bij de eerste luisterbeurt dacht ik: dit is lekkere muziek als je net iets te ontspannen bent en zin hebt in een paniekaanval omdat dat de dag zo lekker breekt. Of het is fijne muziek als je houdt van het geluid van een vastlopende computer. Na meerdere keren luisteren veranderde mijn mening echter toch wat en ben ik het album wel enigszins gaan waarderen. Waar het bij de eerste keer luisteren klinkt als willekeurig geram op drums en synthesizers, merk je bij latere luisterbeurten dat er wel degelijk goed over is nagedacht en dat het toch iets minder chaotisch is dan het in eerste instantie lijkt.

Bangladeafy zelf zegt dat het zich met dit album heeft bevrijd van alle verwachtingen en terughoudendheid. Dat is goed te horen. Het is iets wat je nergens anders hoort en de vreemde invalshoek maakt dat het album toch wel zijn charme heeft. Het is geen kloon van iets wat we al hebben gehoord en daar mag Bangladeafy best wat waardering voor krijgen.

Score:

68/100

Label:

Nefarious Industries, 2020

Tracklisting:

 1. Theme From Housefly
 2. Bloom
 3. Harvest
 4. First Instar
 5. Miracles
 6. Second Instar
 7. Shortcuts
 8. Third Instar
 9. Lifeforms
 10. Pupa
 11. Tar
 12. Musca domestica
 13. Youthanor

Line-up:

 • Jon Ehlers – Vocalen, synthesizers, samplers
 • Atif Haq – Drums

Links: