Balls Gone Wild – Stay Wild

Over het vorige album van Balls Gone Wild was ik drie jaar geleden maar matig positief. “Werk aan de winkel” was de laatste regel van de recensie en het devies. En dan is het eigenlijk wel leuk hoe een band zich in die paar jaar heeft kunnen ontwikkelen. Zeker omdat er niet kon worden opgetreden en er dus geen mogelijkheid was om te testen of de nieuwe nummers bij het livepubliek aan zullen slaan. Opnieuw werd er samengewerkt met producer Martin Buchwalter dus qua sound zal er weinig veranderd zijn.

Dat wordt bij de eerste beluistering al snel duidelijk. De drums zijn droog zoals het bij een moderne rockband tegenwoordig hoort te zijn. Wat veranderd is, is het feit dat Balls Gone Wild zich heeft ontpopt tot een band die lekkere catchy rocksongs weet te schrijven die op een prettige manier blijven hangen. Killing One en Hangman geven al een lekker voorproefje af met opzwepende gitaren en gedubde stemmen in het refrein. Maar als School On Fire wordt ingezet, wordt duidelijk dat het hier geen toevalstreffers zijn.

Het is Balls Gone Wild gelukt om een album te maken dat bol staat van de goede rocknummers. Ieder nummer heeft wel wat: een pakkend refrein, een heavy riff of een hook die je aandacht weet te grijpen. Vaak is het een combinatie van die zaken en dat maakt van Stay Wild een uitstekend album. We moeten nog wel even door de koebel en mierzoete teksten in Feel My Love heen maar als het dan toch een klein beetje in dreigt te kakken, wordt het titelnummer ingezet en kan de rock ‘n’ roll trein weer verder denderen. En die trein stopt niet voordat de laatste noten van Bride Of Satan hebben geklonken.

Mooi om te zien hoe een band zich in een relatief korte tijd heeft weten te ontwikkelen van een matig bandje tot een band die echt wel potten kan breken. Lekker schijfje!

Score:

80/100

Label:

Metalville Records, 2022

Tracklisting:

 1. Killing One
 2. Hangman
 3. School On Fire
 4. Feel My Love
 5. Twist Of Fate
 6. Masked City
 7. Stay Wild
 8. Knocked Out
 9. Plata O Plomom
 10. Ready For Love
 11. Bride Of Satan

Line-up:

 • Vince van Roth – Zang, basgitaar
 • Tom Voltage – Gitaar, zang
 • Artyrium – Drums

Links: