Baldrs Draumar – Magnus

De allerlaatste release uit 2019 die ik nog wil meenemen in de reviewmolen is deze. Een Friese release, van Baldrs Draumar. Album nummer vier voor het stabiele viertal uit Dokkum, wiens albums in het verleden uitvoerig bewierookt werden op Zware Metalen. Van het debuut tot nu. Met het schaamrood op de kaken moet ik er wel bij vertellen dat ik er nooit ben toe gekomen de muziek te beluisteren. Niet meteen mijn genre, ook al kan ik folk/pagan metal wel appreciëren, gaande van de eerste twee platen van Ensiferum tot Winterfylleth. Waarom dan nu plots wel? Wel, omdat ik een reportage over deze heren zag op Vice. “Leaver Dea as Slaef: metalband Baldrs Draumar probeert de Friese identiteit te redden” heet die, kijk gerust even na. Heel leerrijk en best wel aandoenlijk. Daarom dat ik deze 2019 release alsnog oppik.


Het helpt natuurlijk als de muziek ook om aan te horen is, en dat is zo! Bazige melodeath folk metalen met viking epiek en de nodige power om het allemaal snedig en heroïsch vooruit te laten gaan. Nog wat catchy hooks en een hoge gemiddelde snelheid om de cleane vocalen mee in de verf te zetten en je hebt een plaat die zo kan concurreren met een Equilibrium of Turisas. Natuurlijk komt ook Heidevolk in gedachten en verschillende (classic) heavymetalbands, weliswaar met veel hoorngeschal, doedelzakkig geblaat, allerhande fluitjes en andere elektriciteitsloze instrumenten. En mannelijke koorzang natuurlijk, heel wat zelfs. Magnus Forteman (zoek deze held even op) zou er trots op geweest zijn. Net als Friso, die met zijn Magnusvaan talrijke vreugdetranen zou opgevangen hebben bij het aanhoren van deze Baldrs Draumar. Al helemaal bij het vrijgevochten amusement dat hier aangeboden wordt. Want daar gaat het toch allemaal om? Vrijheid en eigenheid!

Persoonlijk ben ik het meest fan van het viriele Ferbline, Ferballe, met een heerlijke Ensiferum-vibe uit de begindagen van die band, aangevuld met blaasinstrumenten en fluiten en een gezonde dosis power metal. Maar eigenlijk gaat heel de plaat vlotjes binnen. Zowel voor de Duitse, Finse, Nederlandse als Belgische markt, dit Magnus. Dit zit gewoon heel erg goed in elkaar en hoeft zeker niet onder te doen voor voorgenoemde bands. En de teksten? Tja, hjoed oerset Google gewoan alles wat jo wite.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

1. Friso
2. Toh Alden Fahne
3. Of Slogma Tha Saxum
4. Ferbline, Ferballe
5. De Poarten Fan Rome
6. Frij
7. Upstallesbâm
8. Magnus Forteman
9. Eala Frya Fresena

Line-up:

  • Wildgeraesch – Keel
  • Vuurschpuwer – Gitaar
  • Zuypschuyt – Basgitaar
  • Dondervuyscht – Drums

Link: