Baldrs Draumar – Aldgillissoan

Baldrs Draumar – Aldgillissoan
Eigen beheer, 2015

Baldrs Draumar is een folkmetal formatie uit Friesland, die je misschien al bekend is van het debuutalbum Forfedres Fortellinger uit 2011, wat ik overigens een heel goed album vond, zeker voor een debuut. Nu, anno 2015 brengt de groep Friese strijders ons het vervolg, genaamd Aldgillissoan. Hieronder volgt mijn bespreking.

Hoewel het vorige album, op de songtitels na, in het Engels geschreven was, is de nieuwste toevoeging aan hun discografie volledig in de moedertaal; Fries namelijk. Hoewel ik zelf woonachtig ben in Friesland, kan ik geen woord Fries (gelukkig spreekt men hier over het algemeen verrassend goed Nederlands).

Afijn, Fryske folkmetal dus. De muzikale stijl van deze band is vergelijkbaar met bands als Korpiklaani of Finntroll, maar bevat ook subtiele hints naar de wat heftigere kant, die soms wel ‘’viking metal’’ wordt genoemd. Met name kun je invloeden van Amon Amarth terughoren in zowel muziek als zang. De zang is meestal een grunt of een scream, maar af en toe ook een deel (of een nummer) clean gezongen. De muziek is beter en strakker ingespeeld dan het vorige album, en het klinkt allemaal erg professioneel. De folk invloeden hadden wat mij betreft soms wel wat meer gemogen, en het mist in met name de refreinen af en toe de catchiness van het debuut. Maar afgezien van een aantal refreinen, berust het vaak op catchy riffs, zanglijnen en solo’s, die bijna allemaal prima werken.

Met Aldgillissoan levert Baldrs Draumar een goed vervolg op het debuut af, en gaat (in het Fries) verder waar het gebleven was. Er had bij het schrijven van de nummers wel iets meer om folk invloeden en catchiness gedacht kunnen worden voor mijn part, maar het blijft natuurlijk enorm lekker om naar te luisteren. De nummers Wolvetiid, Yn ‘e Meahal en Ûnder it Skyld zijn wat mij betreft de stukken die er het meest uitspringen, en zal ik nog vaak beluisteren vermoed ik. De ballads Fredou en Hadagrims Fertriet vond ik persoonlijk iets minder, maar verder is dit album een mooie toevoeging aan de Nederlandse metal, en wat mij betreft het muzikale boegbeeld van Fryslân.

Tracklisting:
Baldrs Draumar - Aldgillissoan

 1. Iselhiem
 2. Koppen yn ‘e Myst
 3. Wolvetiid
 4. Fredou
 5. Yn ‘e Meahal
 6. In Skym yn it Tjuster
 7. Keningsting
 8. By Ty en Thuner
 9. Hel as Himel
 10. Stoarm oer de Streamen
 11. Ûnder it Skyld
 12. Hadagrims Fertriet

Line-up:

 • Wildgeraesch – Vocalen
 • Vuurschpuwer – Gitaar
 • Dondervuyscht – Drums
 • Zuypschuyt – Bas

Links: