Bal-Sagoth – The Chthonic Chronicles

Bal-Sagoth – The Chthonic Chronicles
Nuclear Blast, 2006

Vijf jaar hebben de fans erop moeten wachten, maar inmiddels ligt hij dan écht in de schappen: het nieuwe Bal-Sagoth album The Chthonic Chronicles, het dertien nummers tellende, ruim een uur durende laatste hoofdstuk uit de muzikale hexalogie van de Britse meesters der pompeuze, duistere metal. Laat u meeslepen in de tekstuele fantasieën van de heer Byron E. Roberts en de begeleidende cacafonie van barbaarse klanken die deze Chthonische Kronieken rijk zijn.

Een dreigend, pompend intro begeleidt de luisteraar naar de eerste stappen in dit sonische slagveld. Lang de tijd heeft deze echter niet totdat Invocations Beyond the Outer World Night in alle hevigheid losbarst. Wat direct opvalt is de ongebreidelde agressie die we voor het laatst gehoord hebben tijdens het debuut, A Black Moon Broods Over Lemuria. Het gitaarwerk lijkt op het eerste gehoor onnoemelijk hectisch, en Byron heeft hoorbaar moeite boven deze muur van barbaarse klanken uit te komen. Ook bij de volgende nummers krijgt de luisteraar niet eenmaal de kans op adem te komen, zo hevig drukken de Britten het gaspedaal in, al zitten er in The Obsidian Crown Unbound halverwege de nodige lichtere klanken.

The Fallen Kingdoms of the Abyssal Plain is het eerste echte rustpunt, doch fungeert met zijn rustig kabbelende klanken als een symphonische brug naar het vreselijk brute, hectische Shackled to the Trilithon of Kutulu. De eerste helft van de plaat kan dan ook als ongehoord stevig ervaren worden door een ieder die de lichtzinnigere klanken van de laatste drie albums gewend zijn. Toch valt er ook voor hen nog genoeg te genieten middels het pompeuze The Hammer of the Emperor, met soundtrack waardige en fantastische To Storm the Cyclopean Gates of Byzantium of het melodieuze Arcana Antediluvia.

Bal-Sagoth heeft het lange wachten op The Chthonic Chronicles meer dan waard gemaakt, en een plaat afgeleverd die zowel fans van het eerste uur als de liefhebbers van de latere, meer symphonische klanken genoeg te bieden heeft. In eerste instantie is het allemaal overweldigend en blijft geen enkele klank hangen, maar naarmate het aantal luisterbeurten groeit (bij voorkeur met de hoofdtelefoon op), groeit ook de plaat, om uiteindelijk te verworden tot een magistraal werkstuk van deze Britten. De eerste hexalogie zit erop, laat de tweede maar komen.

Tracklist:

  Bal-Sagoth - The Chthonic Chronicles
 1. The Sixth Adulation Of His Chthonic Majesty

 2. Invocations Beyond The Outer-World Night

 3. Six Score And Ten Oblations To A Malefic Avatar

 4. The Obsidian Crown Unbound

 5. The Fallen Kingdoms Of The Abyssal Plain

 6. Shackled To The Trilithon Of Kutulu

 7. The Hammer Of The Emperor

 8. Unfettering The Hoary Sentinels Of Karnak

 9. To Storm The Cyclopean Gates Of Byzantium

 10. Arcana Antediluvia

 11. Beneath The Crimson Vaults Of Cydonia

 12. Return To Hatheg-Kla

Line-up:

 • Byron Roberts – Vocals

 • Jonny Maudling – Keyboards

 • Chris Maudling – Guitar

 • Mark Greenwell – Bass

 • Dan Mullins – Drums

Links:


Bal-Sagoth
Nuclear Blast