Bait – Revelation Of The Pure

In een wereld waar grenzen vervagen, fysieke grenzen die verdwijnen of al verdwenen zijn. Of grenzen omtrent normen en fatsoen die dreigen te verdwijnen, kan het ook niet anders dat in metalland grenzen een weinig duidelijk zijn. Ik vertel hiermee natuurlijk niks nieuws. Waar je vroeger nog gewoon black metal had en gewoon hardcore, gebeurt het wel eens dat je tijdens je reis door de wereld van de extreme muziek, bands tegenkomt die zich met de grenzen helemaal niet bezighouden. Zo ook het Duitse Bait.

Deze band speelt een heftige variant van wat we heden ten dage post-black metal willen noemen. Ook daar heb je dan weer natuurlijk verschillende varianten in. De sub-variant die Bait speelt, heeft een omhulsel dat eerder uit hardcore-elementen werd gefabriceerd. Een leuk weetje is dat bassist Nico ook in Der Weg Einer Freiheit speelt, doch een link met deze band is er evenwel niet.

Bait gaat onmiddellijk furieus van start met Nothing Is Sacred. Ik zit pas echt in de plaat vanaf het derde nummer, Lightbringer. Een nummer dat na een wat lichtzinnig, eerder wat swingend, begin zijn gelijke niet kent qua agressie. Furieuze, doorleefde hardcore-screams en de rochelende en spugende bas van de heer Nico vallen meteen op. Dit alles wordt vermengd met de moddervette drum van bandleider Alexander Welzel. Het doet me in de verte allemaal wat denken aan een bravere en minder donkere variant van Amenra, Oathbreaker en consorten. Op het nummer Ruin, wat naadloos aansluit op Lightbringer, krijg je eerder typische, slepende dreunende thema’s te verwerken. Odium opent dan weer uitgesponnen dreigend met vooral een richtinggevend spel op de ride-cymbaal alvorens alles losbarst. In Forlon Souls zit er dan weer een wat meer typische blackmetallead verstopt. En zo wordt er dus voor elk wat wils verstopt op dit Revelation Of The Pure, met naast het eerder vermelde Lightbringer ook het smerige In Aversion als luistertips.

Heftige en smerige plaat doch een plaat waar naar mijn mening net iets te weinig eigen ballen aan hangen. Nu, geef deze kerels nog wat tijd en dit komt zeker in orde. Ik zou ze ook eens live willen zien, kijken of de band de intensiteit die hij op plaat brengt ook kan neerzetten op een podium. Zet deze heren op een podium met bovenstaande bands of een band als Hemelbestormer en je hebt een heel nette affiche.

Score:

75/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre, 2020

Tracklisting:

 1. Nothing Is Sacred
 2. Leviathan III
 3. Lightbringer
 4. Ruin
 5. Odium
 6. Revelation Of The Pure
 7. Forlorn Souls
 8. Eternal Sleep
 9. In Aversion

Line-up:

 • David Schneiker – Zang, gitaar
 • Alexander Welzel – Drums
 • Nicolas Ziska – Basgitaar, zang

Links: