Backslider – Psychic Rot

Het Amerikaanse trio van Backslider bracht zijn debuut uit via het label Six Weeks. Mede-oprichter van deze maatschappij was Jeff Robinson, basgitarist en vocalist bij Capitalist Casualties. Op zijn label verscheen tevens werk van Munipical Waste, Charles Bronson en Magrudergrind. Zet drie van dit type releases achter elkaar op en je wenst dat je beter in een overvol kinderspeelparadijs zat op een of andere Bumba-ontmoetingsmiddag. Backslider bracht hier sinds de oprichting in 2009 ook wat martelmateriaal uit en op basis van eerder uitgebrachte singles blijkt de gelijkenis als ying en yang te kloppen met de eerder genoemde bandnamen.

Hoewel de roots dus overduidelijk bij powerviolence en fastcore liggen en iets minder dan de helft van deze plaat vooral uit snel beukwerk bestaan, laat Pshychic Rot vooral ook ruimte over om te grooven. Op basis van de singles die het gezelschap eerder uitbracht zou je non-stop gehotseknots verwachten, maar de waarheid is dat nummers als Asymetric Torment, Bone Thief en Mortuary Art vanwege de vuige gitaarriffs en zware brulvocalen vooral doet denken aan de Antwerpse sloopkogels van Bark. Met niet al te moeilijke songstructuren pakt Backslider het toch effectief aan en lekker meedeinzen doe je in veel gevallen automatisch.

Wanneer de drie heren het gaspedaal volledig intrappen is het wel menens. Pseudomessiah, Collision Of Desire (het kortste nummer op dit album), Goat Snuff en Corpseflower klinken lekker opgefokt en het d-beat-drumwerk zorgt op de iets rustigere stukken voor een smakelijk geheel. Dat terwijl de herkenbare gitaarriffs en zang geen centimeter afwijken van de koers die eerder is bepaald. Afsluiter The Floating Door duurt bijna vijf minuten, waarmee de totale speelduur alsnog op 22 minuten komt te liggen. Door de hoeveelheid distortion doet het denken aan Magrudergrind, maar de topsnelheden blijven bij de laatste stuiptrekking achterwege. Backslider zorgt zodoende voor een pot ruige muziek waarbij die paar snelle nummers de enige reden zijn dat er naar fastcore of powerviolence verwezen mag worden. Verplichte kost voor fans van Bark omdat het vooral log is en groovet!

Score:

78/100

Label:

To Live A Lie Records, 2022

Tracklisting:

 1. Asymetric Torment
 2. Pseudomessiah
 3. Interlude 1
 4. Collision Of Desire
 5. Bone Thief
 6. Mortuary Art
 7. Interlude 2
 8. Goat Snuff
 9. Corpseflower
 10. The Floating Door

Line-up:

 • Logan Neubauer – Vocalen, gitaren, synths
 • Jake Smith – Basgitaar, noise, samples
 • Jake Cregger – Drums

Links: