Backdraft – This Heaven Goes To Eleven

Backdraft – This Heaven Goes To Eleven
GMR Music, 2011

Southern style hardrock uit Zweden? Jawel het bestaat en Backdraft klinkt meer southern dan welke band uit de States dan ook. Op hun derde cd This Heaven Goes To Eleven voegen ze daar nog een moderne sound aan toe en dat zorgt voor een internationaal, modern en toch klassiek geaard hardrock-album. Degelijk, ruig en soms een beetje speels, het lijkt wel een Volvo.

Zo’n tien jaar geleden bracht Backdraft al een eerste album uit. Met dat album verwonderde men de wereld en de zeer klassiek klinkende hardrock maakte de band behoorlijk populair. Het vervolg daarop liet even op zich wachten. Na die vliegende start liep men tegen wat problemen op die er zelfs voor zorgden dat men het een aantal jaren voor gezien hield. Uiteindelijk verscheen in 2007 een nieuwe cd en nu, ruim drie jaar later, komt het derde album uit. Backdraft is definitief terug van weggeweest.

Backdraft neemt alles op in eigen studio en doet ook de eigen mix en productie. Dat doen ze goed en ook muzikaal lijken ze definitief hun weg gevonden te hebben. Men slaagt erin om in ieder nummer wat anders te laten klinken en de nodige variatie aan te brengen. Soms is men behoorlijk klassiek bezig, dan weer log en bluesy, dan weer ruige southern rock en dan weer modern en melodieus. Dat maakt het beluisteren een aangename belevenis. Een avontuurlijke reis door de hardere rockwereld. Zowel instrumentaal als vocaal komt men overal goed uit de verf, mede door de uitstekende productie. De diversiteit in gitaarwerk en het gebruikte instrumentarium zijn opvallende details hierin.

This Heaven Goes To Eleven is een album dat een gevarieerd publiek aan kan spreken. Rollator rockers, motorvolk, bluesbrothers, maar ook de rockende jongeren, ze kunnen allemaal hun hart ophalen. Prima composities, goed gespeeld en vet geproduceerd, er valt weinig op af te dingen. Nee, het is allemaal niet echt zwaar vernieuwend en de klassieke invloeden liggen voor het opscheppen. Toch bewijzen deze Zweden dat de beste southern rock nog steeds uit het noorden kan komen.

Tracklisting:
backdraft

 1. Idiot
 2. Yesterdays And Tomorrows
 3. Even Cowboys Get The Blues
 4. Stand
 5. No Love
 6. Wheel Of No Fortune
 7. On The Flipside
 8. The King Of Diesel
 9. Out Of Here

Line-up:

 • Jonas Åhlén – Lead vocals, harmonica, acoustic guitar, additional metal guitar
 • Robert Johansson – Lead, rhythm & acoustic guitars
 • Jon Sundberg – Lead, rhythm, slide & acoustic guitars, backing vocals
 • Mats Rydström – Bass, backing vocals & acoustic guitar
 • Niklas Matsson – Drums, percussion, barstool, lead & backing vocals

Links: