Bâ’a / Verfallen / Hyrgal – Split

Het Franse label Les Acteurs de l’Ombre Productions is voornamelijk gespecialiseerd in de atmosferische hoek van de black metal. Nu bracht het onlangs een split uit met drie bands, welke per abuis een beetje door me vergeten werd. En dat ondanks aardig wat aangename luisterbeurten. Deze split bestaat uit de bands Bâ’a, Verfallen en Hyrgal en laat mij stellen dat het een heerlijke samenwerking is geworden die deze Fransen hebben gecreëerd.

Over de eerste band Bâ’a valt geen informatie te vinden. Sociale media wordt compleet afgezworen en nergens anders is te achterhalen wie eventuele bandleden zijn, als er überhaupt sprake is van meerdere personen. Dat geldt namelijk niet voor Verfallen, dat een soloproject is van Emannuel Zuccaro, die alle instrumenten en vocalen geheel alleen voor zijn rekening neemt. Dit in tegenstelling tot Hyrgal, waar diezelfde Emannuel Zuccaro ‘slechts’ de drummer is.

Het materiaal van de drie bands vloeit naadloos in elkaar over. IJzige riffs, agressie en volop atmosfeer waar ik van start tot einde met volle teugen van geniet. Maar het hoogtepunt is er voor mij in Verfallen’s Derelictus, waarin halverwege de onheilspellende sfeer wordt vervangen door een akoestische gitaar, die als een scheidslijn tussen sereniteit en waanzin voortkabbelt, om uiteindelijk compleet over te slaan in de waanzin van staccato. Al met al schenkt Les Acteurs de l’Ombre Productions hier een uur lang aan kwalitatief sterke Franse black. Mijn split van het jaar!

 Label:

Les Acteurs de l’Ombre Productions, 2018

 Tracklisting:

 1. Bâ’a – Les Terres De La Terreur
 2. Bâ’a – La Grande Desillusion
 3. Verfallen – Derelictus
 4. Verfallen – La Valeur des Ténèbres
 5. Hyrgal – Césure
 6. Hygal – Sicaire

Line-up Bâ’a:

 • Onbekend

Line-up Verfallen:

 • Emannuel Zuccaro – Alles

Line-up Hyrgal:

 • Clément Flandrois – Gitaar, Vocalen
 • Emannuel Zuccaro – Drums, Percussie
 • Quentin Aberne – Bas

Links: