Azzaya – I Begin

Komt deze band nu uit Portugal of niet? Ik beschik immers ook over informatie dat het om een internationaal gezelschap zou gaan met vertakkingen in Griekenland, Turkije en inderdaad Portugal. Tja, wie zal het me zeggen waar dit Azzaya gehuisvest is? Volgens de Portugese platenboer Prophetical Productions is het Portugal. Wel dan zijn we klaar. Of toch niet? Zijn er nog onduidelijkheden? Voor I Begin, want zo heet de tweede plaat van deze band, trommelde bandbrein Gabriel Resende Warmann twee collega’s gitaristen op voor wat sessiewerk. Zijn dat ook de gozers op de meegeleverde bandfoto? Het zou zo maar kunnen. Iets wat wel duidelijk is, is de muziekstijl van deze band en misschien moet ik dan ook maar gewoon van daaruit vertrekken.

Het is hondsbrutale black metal met een stevige deathmetalkorst, opgeleukt met een ritualistische nasmaak. En daar lusten we natuurlijk zo goed als allemaal behoorlijk wat pap van. Ook de overjaarse poes van de buren mag best aan dat schoteltje komen likken dan stopt deze waarschijnlijk met miauwen.

Chaos Reigns begint op een agressief toontje. Zo hoort het ook. Wat opvalt zijn de gecombineerde vocalen. Heerlijk rasperige screams worden ondersteund door een grunt die uit de diepste afgrond naar boven kronkelt. I Begin start op bijna identieke wijze. Er worden misselijkmakend korte schuifriffjes over je uitgebraakt en dit op zeer venijnige wijze. Pas op Heathen Sign ontwaar ik wat melodie in het ronduit brute spel van deze band. Met pinch harmonics opent Altar Of The Black Flame, het vervolg doet me wat aan de Benton-kliek denken. Duivels lekker, toch? For Your Undying Light klinkt zelfs wat Zweeds, een lichte Dark Funeral-toets komt bij bepaalde maten hier naar boven.

Azzaya levert met I Begin een gortdroog, ruw en rauw blackmetalplaatje af. Let wel er zit toch heel wat death metal vermengd in het spel van de heer Warmann. Hier en daar maakt hij een licht occulte, ritualistische uitstap wat dan weer voor mij niet had gehoeven, maar het gros van de tijd kiepert de brave man toch gewoon een hoop Satanisch geweld over je uit. Het is niet altijd even origineel maar het stinkt wel lekker.

Score:

75/100

Label:

Prophetical Productions, 2024

Tracklisting:

 1. Chaos Reigns
 2. I Begin
 3. Heathen Sign
 4. Incantation (Interlude)
 5. Altar Of The Black Flame
 6. For Your Undying Light
 7. Of A Thousand Hellhounds (Interlude)
 8. Profane Destruction
 9. Lineage Of Greed
 10. Black Sun Torture Porn
 11. Satanik Tekvin III (Outro)

Line-up:

 • Gabriel Resende Warmann – Zang, alle instrumenten
 • André Marmelo – Gitaar op “Profane Destruction”
 • Luis Simão – Gitaar op “Lineage of Greed”

Links: