Azarok – Origo

Azarok – Origo
Stay Brutal, 2014

De Fin Emil Paavola (hier in de incarnatie E. Hereticius) is een bezig bijtje. Naast dit Azarok heeft hij met Funerium en Nihil Nihilvm nog twee andere soloprojecten lopen en is hij actief in Capt. Hook & Bunch of Filthy Fucking Pirates. Een hele boterham en dan durft de kwantiteit al eens de bovenhand halen op de kwaliteit. Hier is dat gelukkig (nog) niet (helemaal) het geval, al loert het spook van de eenheidsworst ook hier om de hoek.

Met Azarok maakt Emil folky blackmetal die raakvlakken vertoont met Oakenshield, Forefather en aanverwanten. Wie nu meteen al met de broek op de enkels naar de platenzaak loopt, wil ik toch even waarschuwen: de kwaliteit van genoemde bands wordt nergens gehaald. De muziek is vrij eenvoudig van opzet en hoewel een en ander vrij pakkend is, mis ik vooral diepgang in het gebodene. Je weet bij elk nummer meteen wat de essentie is en wie wacht op kwartjes die nog moeten vallen, zal veel geduld moeten hebben. Als je dan je (op zich prima) riffs tot in de treure gaat herhalen, wordt de soep wel erg zoutloos.

En oja, net als bij eerdergenoemde voorbeelden wordt hier gebruik gemaakt van de vermaledijde drumcomputer. Folk en drumcomputers, het zal nooit wat worden. Wanneer gaat men dit ooit eens snappen.

Conclusie: een aardig plaatje van een muzikant met het hart op de juiste plaats. Ik zou de man echter aanraden zich op één project te focussen en de muziek toch wat langer te laten rijpen alvorens deze op de mensheid los te laten. Niet echt slecht, maar ook niet wereldschokkend. Precies, dat zijn nu net de platen die je het snelst vergeet. Jammer.

Tracklisting:Azarok - Origo

  1. Algiz
  2. Syntyperä
  3. Uhrimullat
  4. Kaamos
  5. Haglaz
  6. Oodi

Line-up:

  • Hereticius – Zang en alle instrumenten

Links: