Ayyur – Hidden Rooms Sessions I

Ayyur is een black/doomgezelschap uit het Tunesische Sousse. Ik leerde deze band kennen en appreciëren ergens in 2018 toen de EP, The Lunatic Creature, uitkwam via Sentient Ruins Laboratories. In 2020 volgde opnieuw een EP, Balkarnin. Toen bleek Ayyur al een duo te zijn en nu blijft enkel nog grondlegger Angra Mainyu over. Er wordt opnieuw diep gegraven in de cultuur van de Berbers en om deze achtergrond ook visueel te maken, komt dit hebbeding uit op cassette in een handgemaakt houten doosje. Bijzonder. De muziek van dit Ayyur wordt bestempeld als black metal met doomelementen en ambient escapades. Verwijzend naar de eerdere EP’s deed de muziek van deze band me wat denken aan bands als Enevelde of Misotheist alwaar ook één meesterbrein het werk verricht, B. Kråbøl. In ieder geval is het zo dat dit Hidden Room Sessions I het eerste deel is in een drieluik. We mogen dus meer verwachten.

Het eerste deel start, net als de vorige EP’s, bijzonder bezwerend. Een alleenstaande tokkelende gitaarpartij tracht je aandacht te vangen. Het is enkel maar een intro of een aankondiging voor het volgende effectief volwaardige nummer, An Empty Hand Has Nothing To Give. Daar Angra Mainyu nu alles in eigen handen heeft, ook het drumspel, gaat er toch heel wat van dat typische groezelige Ayyur gevoel verloren. Jammer. Nochtans doet de heer echt wel zijn best om een mystieke en bij wijlen sombere sfeer te creëeren. Water heeft een speciale betekenis in deze cultuur vandaar dat To The Ancient Ones al kabbelend en al wassend van start gaat. Het golft en meandert vlotjes over in het afsluitende No Salvation For Those Who Weep. Een nummer waarin de bas op de achtergrond zijn eigen route verkiest.

Dit Hidden Rooms Sessions I is voor mij in het licht van de voorgaande releases toch een kleine teleurstelling. Waar op de vorige EP’s echt wel stevige black – en doommetalelementen terug te vinden bleken, word je hier vergast op een weliswaar aangename verzameling tokkelende gitaarlijnen die zo nu en dan voorzien worden van wat distortion, met zo nu en dan een gesproken thema en wat (te) dunne drumlijnen.

Label:

Xenoglossy Productions, 2022

Tracklisting:

  1. They Learned To Suffer In Silence
  2. An Empty Hand Has Nothing To Give
  3. To The Ancient Ones
  4. No Salvation For Those Who Weep

Line-up:

  • Angra Mainyu – Zang, alle instrumenten

Links: