Aythis – Secrets from Below

Op het toneel van de alternatieve muziek is het Nederlandse Aythis niet bepaald een nieuwe speler. Het soloproject van Lethean Dreams en Remembrance zangeres Carline van Roos drukt al sinds 2006 etherische klanken op het vinyl. Sinds het gothic, dark ambient debuutalbum Doppelgänger in 2007 is uitgekomen, heeft Aythis nog drie albums uitgebracht. Op Glacia zijn winderige, koude landschappen te horen en ook op het vervolgalbum The New Earth zetten de synthesizers deze sfeer door. Met het vierde album, The Illusion and the Twin, dat in 2016 het licht zag, trok Carline de aandacht van de fimindustrie. Hierop verschenen twee verschillende nummers van het album in twee verschillende films.

Aythis is geen stoffig zolderkamer-ambientprojectje, maar het werk van een componiste die de spanningsboog zo goed gespannen weet te houden dat de luisteraar niets anders kan dan plaatsnemen op het puntje van zijn of haar stoel en te luisteren naar wat de muziek te vertellen heeft. Aythis blinkt uit in de opbouw van de nummers, waar laag na laag muzikaal gemetseld wordt om de toehoorders, langzaam maar zeker, in een andere wereld te zuigen.

Ook op het nieuwe album, Secrets from Below, valt dit direct op. Just Like A Tear, de opener van het geheel, steekt van wal met een kale, doch treffende synthesizerlaag die al gauw wordt ondersteund door een trage drumpartij. Door de extra laag van traagheid brengt het nummer een voortslepend gevoel met zich mee dat het beoogde effect van de opbouw enkel goed doet. Ook opvallend is dat de harmonische piano, die op eerdere Aythis albums de boventoon voerde, is ingewisseld door een laag van gitaarharmonie. Dit alles geeft dat Just Like A Tear aanspoort naar je schoenen te gaan turen en je blik het hele album niet meer op te richten.

Ook A Faint Butterfly, Ashes en Secrets zetten deze zelfde sfeer door. De bijna engelenachtige vocale harmonieën die Carline door de muziek heen vlecht wekken goudkleurige dromen op en nemen je mee naar de hoogste bergen en diepste dalen van je ziel. De drie nummers vormen een etherisch drieluik dat de luisteraar in een diepe vervoering brengt. Het is hierbij makkelijk de tijd en het besef welk nummer wanneer op staat te vergeten. Des te meer reden om de drie nummers in de bedoelde volgorde te beluisteren.

Het intro van When Your Ghost Wanders past perfect in de atmosfeer die het vorige drieluik heeft neergezet. In de loop van het nummer groeit de intensiteit echter steeds verder, tot de drums drastisch versnellen en de gitaren in overdrive gaan. Hier schudt het nummer de luisteraar wakker met een klein hintje black metal. Hierna herpakt Aythis de shoegaze-geïnspireerde ambient met The Light that Turns into Crystals. Het langzaamste nummer op het album brengt het gevoel op een bootje in een kabbelend beekje te liggen en vervoerd te worden langs de prachtigste vergezichten. Met de subtiele paukenslag op Homelights komt dit bootje, via ijzige bergen, aan in een rustig Scandinavisch vissersdorpje waar de rottende karkassen nog te ruiken zijn.

Facing the Shadow, het laatste nummer op het album dat door Carline zelf is geschreven, brengt zoveel sereniteit met zich mee dat het perfect past als (gedeelde) afsluiter van een kalm album als Secrets from Below. Aan het einde wordt de luisteraar nog beloond met een cover van Falling, oorspronkelijk uitgebracht door Julee Cruise en bekend geworden als titelnummer van Twin Peaks. Het nummer, dat qua atmosfeer en stijl niet afdoet aan het oeuvre van Aythis, wordt op Secrets from Below met verve geëerd.

Door de uitvoerige opbouw van When Your Ghost Wanders en de climax van dit nummer valt het zwaartepunt van het album bij dit nummer. De rest van de plaat komt hierna minder goed uit de verf dan de nummers verdienen. Als gevolg pakt de eerste meer de aandacht dan de tweede helft van het album, terwijl de plaat in zijn geheel de moeite waard is. Niettemin brengt het de luisteraar in vervoering en doet het daarmee exact wat we inmiddels, na vijf albums, van Aythis kunnen verwachten. Secrets from Below is een ticket voor een bootreis waar goudkleurige, etherische valleien en ijzige berggebieden elkaar afwisselen. Ga je ook mee?

Score:

80/100

Label:

Orcynia Music Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Just Like A tear
 2. Into The Blue
 3. A Faint Butterfly
 4. Ashes
 5. Secrets
 6. When Your Ghost Wanders
 7. The Light That Turned Into Crystals
 8. Homelights
 9. Facing The Shadow
 10. Falling (Twin Peaks cover)

Line-up:

 • Carline van Roos – Zang en instrumenten

Links: