AYS – Worlds Unkown

Zeven jaar lang heeft de wereld moeten wachten op een nieuwe volledige plaat van AYS, ofwel Against Your Society. Sinds het uitstekende Eroded By The Breeze is er uiteraard de zeer genietbare EP Suburban Haze uitgekomen, maar een volwaardige release was tot nu toe uitgebleven. Deze Duitsers hebben nooit echt bovenop de apenrots van de Europese hardcore scene gezeten, maar hebben toch een warm plekje in mijn hart verdiend. Op het Leipzigse With Full Force festival zag ik dit vijftal in 2010 een onuitwisbare indruk op me maken, terwijl een grotendeels apathische tent dacht dat het naar Skarhead aan het kijken was. De maniakale blik van de zanger, gehuld in een zwart-wit Kermit de Kikker t-shirt, kan ik me nog goed voor de geest halen. Het was de verfysiekering van de agressie die AYS herbergt, en gelukkig is dit gevoel op Worlds Unkown nog steeds aanwezig.

 

De afgelopen tijd zag AYS de Europese hardcore scene opdrogen, en vond tijdens een tour door China de inspiratie om dit nieuwe Worlds Unkown te schrijven. Opener 3 A.M. blaast als vanouds met een ongekende gemeenheid door de speakers. Het zijn nog steeds dezelfde hese, venijnige schreeuwen onder begeleiding van vlijmscherpe riffs en dezelfde groovende breaks die bombastisch aangekondigd worden door two-step drumritmes. Fangs of Tula openbaart echter de grootste muzikale vernieuwing die in dit Worlds Unkown geïntroduceerd wordt: cleane zang. Gek genoeg heeft die zang evenveel weg van Against The Fur van Deftones als The Golden Age van Your Demise (zeker tijdens een nummer als Lingchi). Dit past verrassend genoeg prima binnen het unieke totaalgeluid van AYS, dat ferm genesteld is in de wortels van de Europese hardcore scene en zich vooral kenmerkt door duistere en furieuze hardcore die evenveel leent van de oudere, sludgende platen van Brutality Will Prevail en de New Yorkse riffs van het eveneens Duitse Risk It!.

De cleane zang is geen uitweg op zoek naar commercieel succes, maar eerder een smaakvolle uitbreiding van het totaalgeluid. De zang is lang niet altijd even zuiver, maar dat is juist precies de bedoeling. AYS is woedend, en heeft schijt aan een correcte technische implementatie. Het is precies de reden waarom deze cleane zang hier werkt: het ligt op natuurlijke wijze in de songwriting besloten. Dit is échte hardcore, waar de emotie de ratio domineert. Laat Worlds Unkown de soundtrack zijn voor de momenten waarin je zin hebt om in je woonkamer een paar side-to-sides te doen, of wanneer je zin hebt om achter je computer met een wijzend vingertje boze songteksten mee te schreeuwen.

Score:

85/100

Label:

End Hits Records, 2017

Tracklisting:

 1. 3 A.M.
 2. Fangs of Tula
 3. Worlds Unkown
 4. K.O.T.B.H.
 5. Wuhan Prison
 6. Suns of Light
 7. Hué Fever
 8. Stench
 9. Lingchi
 10. Dogpound, Pt. 2
 11. Twisted Thoughts
 12. Burn & Fade

Line-up:

 • Schommer – Vocalen
 • Gummi – Gitaar
 • Henne – Gitaar
 • Chris – Basgitaar
 • Pietz – Drums

Links: