Ayr – The Dark

Ruim negen jaar na de laatste EP Nothing Left To Give komt dit infernale duo, afkomstig uit North-Carolina (USA), op de proppen met de eerste langspeler. The Dark omvat zes zwartgeblakerde songs, die de duistere, donkere gedachten van de twee heren muzikaal zouden moeten weergeven. De Amerikaanse scene is rijk en gevuld. Neem nu bands als Uada, Wolves In The Throne Room maar ook Krieg, Vimur, Woe of Hellgoat voegen op geheel eigen wijze wel hun zaakjes toe.

Origins In Descent is een uitgesponnen rustige intro terwijl Where All Light Dies in typische Uada-traditie snel en melodieus van start gaat. Rasperige vocalen die uitgesmeerd worden over een muzikaal palet dat vooral scherp en ranzig uit de hoek komt. Er wordt gas teruggenomen ergens driekwart van het nummer met een akoestische partij die de eindmaten aanbrengt. De heren maken ook tijd om doorleefde geluidslandschappen te creëren die bij momenten toch erg bevreemdend overkomen, zo ook het nummer Worship The Dark. Dat eigenlijk niet meer is dan een langgerekt, zuchtend synth-thema. Vervolgens sleurt en trekt hij de boel weer erg doomy op gang en lijkt de band zich net niet te verslikken in de tragere opzet van het nummer Swallowed. Opnieuw een langdradig synth-thema, Return To The Void, wordt gebruikt om het laatste nummer Sever The Golden Chain aan te kondigen. Een afsluitend nummer dat opnieuw de snelheid en melodie oppikt waarmee de plaat van start ging en zo is dan ook de spreekwoordelijke donkere cirkel rond. Wat in dit nummer opvalt is de dynamiek in de gitaarlijnen en de slependheid op drum, lekker!

Meer dan degelijke release die de Amerikaanse roots niet verloochenen. Voor fans van bovenstaande bands is deze, The Dark van Ayr, dus zeker het aankopen waard. Merk ik op dat dit album zowel beschikbaar is op cd als lp als ik het goed heb.

Score:

75/100

Label:

The Hell Command/ Wolves Of Hades, 2020

Tracklisting:

  1. Origins In Descent
  2. Where All Light Dies
  3. Worship The Dark
  4. Swallowed
  5. Return To The Void
  6. Sever The Golden Chain

Line-up:

  • Randall Flagg – Drum
  • Rick Contes – Gitaar, keyboard, zang

Links: