Axel Rudi Pell – Knights Live

Axel Rudi Pell – Knights Live


Een paarse promo van een Duitse hard rock-gitarist, dat kan natuurlijk alleen maar een nieuw album zijn van Axel Rudi Pell. Alhoewel nieuw, het gaat hier natuurlijk om de nieuwe live-cd van nonkel Pell en het is meteen een dubbel-CD geworden.


Het mocht dan ook een dubbel-CD zijn, want de twee CD’s tellen samen uiteindelijk maar elf tracks. Dit laatste komt namelijk omdat de meeste nummers in hun live-versie behoorlijk ‘uitgerekt’ zijn: een solootje hier, een meezingstukje daar,… Het maakt de CD er alleen maar langer op. Of dit een goeie zaak is laat ik in het midden, maar neem van mij aan dat een keyboardsolo van vijf minuten en een drumsolo van een minuut of acht niet iets is wat je met plezier tweemaal beluistert. Dergelijke momenten maken dat de vaart toch behoorlijk uit de CD wordt gehaald en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.


Uiteraard mag ik me hier niet al te negatief uitdrukken, want er valt heus nog een hoop te genieten op deze dubbelplaat. Axel Rudi Pell mag dan al aan zijn veertiende release toe zijn, als hij nummers als ‘Edge of the World’, ‘Nasty Reputation’ of ‘Carousel’ met een gedrevenheid speelt zoals je dat nog maar zelden tegenkomt, dan is het toch genieten geblazen.


Want, draai of keer het hoe je wilt, je kan er niet om het feit heen dat Axel Rudi Pell steeds garant staat voor stevige, vaak up-tempo, hard rock-songs die tevens prima in mekaar zitten en veelal erg catchy zijn. Als je weet dat ondergetekende niet vies is van een lekkere pot hard rock, dan weet je meteen dat deze plaat al menige rondjes heeft gedraaid. (uiteraard met de volumeknop vol open)


Verder interessant om te melden dat achter de drumkit niemand minder dan Mike Terrana zit en dat hij zich zoals altijd met verve van zijn taak kwijt. Hetgeen zanger Johnny Gioeli uit zijn strot wringt klinkt trouwens ook niet verkeerd. Om het lijstje compleet te maken vermeld ik maar meteen ook dat de bass gehanteert wordt door ene Volker Krawzak en dat achter de keyboards een heerschap staat dat door het leven gaat als Ferdy Doernberg, al zeggen beide namen mij niet meteen iets. Prima muzikanten, dat wel.


Conclusie: Axel Rudi Pell fans kunnen dit werkje blindelings aanschaffen, anderen zou ik aanraden om het werkje toch aan een luisterbeurt te onderwerpen, aangezien bovenvermelde minpuntjes bij sommigen alleen maar irritatie zullen oproepen. Voorwaar niet de slechtste live-plaat die ik in mijn collectie heb.Tracklisting:

Disc 1:

1. Edge of the World

2. Nasty Reputation

3. Tear Down the Walls

4. Medly: Masquerade Ball / Casbah / drumsolo / Stargazer / Casbah

5. Follow the Sign (incl. Band Introduction)

6. Fool FoolDisc 2:

1. Carousel (incl. Keyboard Solo)

2. The Clown is Dead

3. Call Her Princess

4. Snake Eyes

5. Warrior