Aviana – Transcendent

Toen ik een jaar of vier geleden de pen weer oppakte en begon met reviews schrijven, was het Zweedse Aviana een van de eerste échte verrassingen die de revue passeerde. Epicenter was het tweede album van het vijftal en de zeer beklijvende, boeiende mix van metalcore en djent wist met gemak de middelmaat te ontstijgen. Ook na talloze luisterbeurten blijft de plaat interessant doordat er genoeg te ontdekken is in de mooi uitgebalanceerde composities.

Een glimlach ontstond dan ook spontaan op mijn gelaat toen ik zag dat de EP Transcendent inmiddels verschenen is. Het is de aanloop richting het derde album dat Corporation gaat heten en via Arising Empire zal verschijnen op drie augustus. Tot die tijd kunnen we genieten van zes oerdegelijke, moderne metalcoretracks die op dit schijfje zijn gedropt. Hoewel de productie minder zwaar klinkt dan het voorgaande werk, geeft het heldere geluid juist een powerboost aan de heftige gitaarriffs, kletterende bassnaren en nog steeds imponerende zangkunsten van vocalist Joel Holmqvist. Dat de kartrekker van Aviana het tegenwoordig alleen moet doen, is nauwelijks hoorbaar. In de videoclips van alle nieuwe nummers zijn de muzikanten onherkenbaar in beeld gebracht, wat doet vermoeden dat de Zweed wat vrienden heeft opgetrommeld die de instrumenten bespelen. Links- of rechtsom: de frontman wisselt nog steeds moeiteloos tussen sterke grunts, vette growls en cleane zangpartijen wat de diversiteit van Aviana zonder meer ten goede komt.

Met herkenbare refreinen blijven de interessante tracks Transcendent en Obsession goed beklijven, waarbij het eind van het titelnummer ronduit bombastisch en overweldigend is. Dat terwijl Overcome juist meer speelt met de twee uiterste contrasten. Fraaie melodielijnen vinden we namelijk over de gehele lengte terug op deze EP, maar de muzikanten draaien hun handen ook niet om voor plotselinge gedaanteverwisselingen. De djenty-deathcorebreak aan het eind van Rage is daar een goed voorbeeld van. Het venijn van dit plaatje blijkt in de staart te zitten: de perfecte balans vinden de heren tijdens de single Oblivion die bijna een jaar geleden al verscheen. Wat een knetterhard staaltje vakmanschap horen we daar, smullen geblazen! Invloeden van bands als Periphery, Currents en Northlane zijn nooit ver weg, terwijl de toegankelijkere stukken ook de harten van menig Architects-fan sneller zal laten kloppen. Wanneer Transcendent afsluit met het statische beukfestijn Retaliation zit er slechts één missie op: snel op repeat en nog een ronde genieten.

Deze EP voelt als een warme douche op een koude winterdag. Met volle overtuiging heeft Joel Holmqvist doorgepakt en zes energieke nummers op een schijfje geknald waar menig band jaloers op mag zijn. Voor fans van moderne metalcore is dit dan ook verplicht luistervoer. Eén van mijn favoriete EP’s van dit jaar staat bij deze al vast en het moet gek lopen wil het album ook niet in de jaarlijst van ondergetekende verschijnen. Nu maar hopen dat er snel weer een volwaardige band staat.

Label:

Arising Empire, 2022

Tracklisting:

  1. Transcendent
  2. Obsession
  3. Overcome
  4. Rage
  5. Oblivion
  6. Retaliation

Line-up:

  • Joel Holmqvist – Vocalen

Links: