Avalon – The Final Move

Avalon -The Final Move
Dawa Music, 2006

Het Nederlandse Avalon heeft nooit echt de status mogen krijgen die ze misschien wel zouden hebben verdiend. In de jaren ’80 was er behoorlijk wat ruimte voor Nederlandse hardrockbands. Enkele voorbeelden zijn natuurlijk Helloïse, Highway Chile, Vengeance en natuurlijk Vandenberg, die het misschien wel het verste schopten in binnen- en buitenland. De band heeft later overigens nog een tijdje twee bandleden van laatstgenoemde band in de gelederen gehad. Een andere bekende in deze band is gitarist Jack Pisters. Misschien ken je hem niet direct van naam maar hij speelt onder andere gitaar in de band van Anouk en hij heeft menig optreden gedaan met Keith Caputo. Een overzicht van de muziek van deze band is dan eindelijk toch op cd verschenen.

Op cd één staan vier nieuwe songs, die speciaal zijn geschreven voor dit album en die behoorlijk in de lijn liggen van eerder werk uitgezonderd de laatste periode voordat de band uit elkaar ging. Natuurlijk ontbreekt de volledige mini-lp The Third Move niet. De eerste zes nummers zijn dan ook de nummers waar dat album uit bestond. De muziek zal vooral bij de oudere lezers van zware metalen wel bekend zijn. Flitsende solo’s (Necronomicon) zoals we die in de jaren ’80 wel vaker hoorden met duidelijke knipogen naar tal van klassieke hardrockbands. De band stond toendertijd niet voor niks in het voorprogramma van gitaarvirtuoos Gary Moore. Het is een komen en gaan van muzikanten in deze band geweest. Het meeste rommelde het achter de microfoon. Zo horen we dus verschillende zangers en ook een zangeres voorbij komen. In het cd boekje staan de verschillende line-ups vermeld onder de naam Mark I tot en met inmiddels Mark XI. Het lijkt dus wel op Deep Purple alleen die zijn niet tot zoveel verschillende bezettingen gekomen dus daarin moeten zij hun meerdere erkennen.

Op cd twee staan een aantal demo’s en live opnames en andere rariteiten. Dat wil niet zeggen dat je cd twee kan overslaan want een hoop songs zijn geschreven in de oude periode en ook daar is de jaren ’80 vibe overduidelijk aanwezig. Een song als Just Call Me Conrad staat bol van de lekkere gitaar- en keyboardmelodieën en behoort misschien wel tot het beste van deze band. De nummers uit de zogenaamde Mark IX en X zullen misschien wat minder gewaardeerd worden omdat deze nummers meer de popkant opgaan met een licht symfonische inslag.

Voor de Avalon fan valt er dus genoeg te genieten. Een welkome aanvulling zijn de songs die op cd twee staan en de vier nieuwe nummers van cd één, die meer in het verlengde liggen van hoe hun muziek op die eerste lp klonk dan hoe de band op het laatst klonk. Liefhebbers van Scorpions, Deep Purple, Whitesnake (om er een paar te noemen) kunnen ook vast wel wat songs vinden die ze kunnen waarderen. De band heeft inmiddels een aantal reünie-optredens gedaan. Of dit eenmalig is of dat deze onverwachts toch nog een vervolg krijgen, zullen we moeten afwachten. Het gebeurt tegenwoordig immers wel vaker. Voorlopig kun je de jaren ’80 weer even laten herleven in je woonkamer.

Tracklist:
Disc 1

avalon the final move

 1. The Courts Of Chaos
 2. Dancer In The Eye Of The Storm
 3. Arabesque
 4. Perfect Illussion
 5. Hard Lovin’ Man
 6. Neconomicon
 7. Break Away
 8. Day By Day
 9. Prophets In Disguise
 10. The Ancient (Part 1)
 11. Can’t Take My Eyes From You
 12. It Ain’t Easy
 13. Goliath’s Hide

Disc 2

 1. Cool Runner
 2. Corwin’s Defeat
 3. Just Call Me Conrad
 4. Real Time Hero
 5. Search For The Paragon (Ancient II)
 6. Give Up
 7. Anytime
 8. Cold Fire
 9. Fox On The Run
 10. Dancer In The Eye Of The Storm
 11. Arabesque
 12. Perfect Illusions
 13. Angle Of Eternity
 14. Morgana La Fay (bonus track)

Huidige Line-up:

 • Richard Muermans – zang
 • Jack Pisters – gitaar
 • Eric Fox – basgitaar
 • Martin Huiskamp – toetsen
 • Frankie Woodhouse – drums