Autumnfall – Ghosts Of Light

Ergens in 1999 kwam er via het Belgische Shiverlabel een plaat uit met de titel Horizon’s Fall. Het bleek de debuutplaat te zijn van de Finnen van Faerghail. Amper één jaar daarvoor ontving ik op tape via het toen gerenommeerde Meat Hook Productions (eigenaars: de Sorvali-broers die nu in Moonsorrow spelen) Minä Olen Tie, de derde demo van het eveneens Finse Unhola. Waarom deze introductie? Nu, de bassist/gitarist van Unhola speelt tegenwoordig samen met de voormalige drummer van Faerghail. Die band heet Autumnfall en speelt ook – hoe kan het ook anders – net als de bovenstaande bands melodische black metal.

Ghosts Of Light is de titel van de debuutplaat uit 2021 die tot op heden enkel digitaal uitkwam. Het Spaanse Ardua Music ziet er evenwel graten in om deze plaat op cd uit te brengen. Hetzelfde staat gepland voor de opvolger Bleak, waarover later en in een andere review meer. De eerlijkheid gebiedt me nog wel even te zeggen dat de bassist/gitarist waarvan sprake, Jussi Hänninen, misschien eerder gekend is voor zijn voormalig werk in Fall of the Leafe, maar kom.

En zijn er linken met bovenstaande bands? Natuurlijk! Het zou anders toch een beetje onlogisch zijn, de wonderen zijn evenwel de wereld nog niet uit. In ieder geval moet ik jullie wel teleurstellen. Een verwijzing naar het oudere, ultra snelle melodische blackmetalgeweld van Unhola zit er wel niet in en dat is vet jammer. Autumnfall gebruikt onder andere immers niet die typische heliumscreams (erg hoge screams voor zij die even niet mee zijn).

Ghosts Of Light telt negen nummers en na twee nummers krijg ik al het gevoel dan mijn bovenste ooglid het onderste aan het opzoeken is. Gelukkig is er toch een aantal elementen dat de slaap wat tegenhoudt. Ik som even kort op. Of Redemption… start lekker melodisch en agressief maar dan heb je het in dit nummer wel gehad. Passages kent een akoestisch, wat folky begin met een dreigend keyboard/synth thema. As Twilight’s Glow heeft opnieuw interessante beginmaten al waarin een zwevend muzikaal gebeuren plots wordt opgepikt door een robuustere scream en een rollend, dreunend drumgebeuren. Cold Hands Of Faith en The Gatherer knuppelen aardig weg maar ook hier voel ik de overtuiging en agressie niet.

Tja, ik word niet helemaal vrolijk van de muziek op dit Ghosts Of Light van de Finnen van Autumnfall. Geef mij maar die illustere voorgaande bands. De reden? Het is allemaal te stereotiep, te braaf. Misschien moeten we de Spanjaarden van Ardua Music overtuigen om het gehele oeuvre van Unhola op plaat her uit te brengen, dan sta ik als eerste in de rij.

Score:

55/100

Label:

Ardua Music, 2023

Tracklisting:

 1. Blank Pages
 2. The Serpent Tongue
 3. Of Redemption…
 4. Passages
 5. Plague Of The Pure
 6. As Twilight’s Glow
 7. Cold Hands Of Faith
 8. The Gatherer
 9. The Gallows Call

Line-up:

 • Jussi Hänninen – Basgitaar, Gitaar
 • Tero Ruohonen – Zang
 • Olli Pirkannen – Drums

Links: