Author & Punisher – Beastland

Author & Punisher, een naam die veel te weinig valt wanneer het gaat over vernieuwende muziek. Tistan Shore, de man achter dit eenmansproject, is één van de mensen die mee aan de kar der vernieuwing trekt bij industrial. Een geluidsartiest. Een fenomeen. Met zijn arsenaal aan wrede frequenties laat hij bakkes openvallen en opensperren. Mijn Author & Punisher-ontmaagding gebeurde ten tijde van Terrorbird, een nummer waarvan je de clip MOET gezien hebben. Tristan bracht na het album Ursus Americanus ondertussen ook het album Melk en Honing uit, twee kleppers van jewelste. Nu is er deze, via Relapse Records.


Ik gebruikte ooit bij een Mories-product (Seirom, Gnaw Their Tongues) het woord ‘sadomachinaal’, een woord dat ook bij dit Author & Punisher van toepassing is. Vergelijk het met een extreem abrasieve en noiserige versie van Godflesh, maar dan ranziger en met een moderne grindcore-schreeuwerigheid. Verder heeft het met grind niets van doen, het tempo ligt vaak lager, eerder EBM-matig, zelfs Nine Inch Nails komt in gedachten (ook qua emotionaliteit trouwens). De productie is eveneens beyond ongeveer alles waar je vertrouwd mee bent binnen het metalgenre, het nummer The Speaker Is Systematically Blown is zo exemplarisch als wat. Walmen van doomende schraapstaal-industrial, met een behoorlijk kleverige doorleefdheid.

‘Vroeger’ was ik onder de indruk van het nummer The Fall van Ministry, nu zit ik hierop willoos te dobberen. Beastland is beestig lomp en nerveus noisend en ondanks zijn industriële noemer verankert het zich op organisch vlak als een te grote dosis cafeïne. Zware aanrader.

Score:

83/100

Label:

Relapse Records, 2018

Tracklisting:

  1.  Pharmacide
  2. Nihil Strength
  3. Ode to Bedlam
  4. The Speaker Is Systematically Blown
  5. Nazarene
  6. Apparition
  7. Night Terror
  8. Beastland

Line-up:

  • Tristan Shore

Links: