August Burns Red – Phantom Anthem

De laatste jaren heeft August Burns Red zich meer en meer geprofileerd als een speerpunt binnen de metalcore. Album na album komen de heren met verfrissende ideeën aanzetten. Het feit dat ze in 2016 voor een Grammy werden genomineerd, een soort van vervloeking in het oog van sommigen,  doet daar niets aan af. Met deze Phantom Anthem gaan ze door met deze vernieuwing, al moet je je daar ook nu geen stijlbreuk bij voorstellen.

Men start zeer heftig met King Of Sorrow, dat als een pijl op zijn doel afgaat. Opvallend is de heel mooie, intense solo die het nummer op een zalige manier van tempo doet wisselen, zonder meteen de eenheid van de compositie te breken. Een opmerking die je bij elk nummer kan maken, maar toch vooral bij Hero Of The Half Truth, Float en Coordinates. In het eerder in zichzelf gekeerde Generations levert dat zelfs een pareltje op. Je hoort in elke noot de vooruitgang die de groep heeft gemaakt en vooral ook het speelplezier!

Als men zich echt helemaal laat gaan, zoals op de vorige plaat in Separating The Seas en Broken Promises, ontwikkelt zich een kracht die je veel te weinig hoort bij metalcore dezer dagen. Dit is echt wel de elite in dat genre, een elite die op Phantom Anthem zelfs nog een versnelling hoger schakelt in Hero Of The Half Truth. Lichtelijk verbijsterend is dit. Naast de talrijke breaks, is ook de gitaar zeer prominent aanwezig, al zijn er ook enkele bizarre momenten waar compleet tegenmaats wordt gespeeld. Nog even het vermelden waard, is de zang. Van krijsend tot loepzuiver en clean. Altijd de lijn van het nummer volgend en de sfeer bepalend.

Een mijlpaal kun je dit Phantom Anthem niet echt noemen, maar het is zeker een van de beste metalcore-albums van de afgelopen jaren.

Score:

85/100

Label:

Fearless Records 2017

Track-listing:

 1. King of Sorrow
 2. Hero of the Half Truth
 3. The Frost
 4. Lifeline
 5. Invisible Enemy
 6. Quake
 7. Cooridinates
 8. Generations
 9. Float
 10. Dangerous
 11. Carbon Copy

Line-up:

 • Jake Luhrs – Zang
 • JB Brubaker – Gitaar
 • Brent Rambler – Gitaar
 • Dustin Davidson – Bas
 • Matt Greiner – Drums

Links: