August Burns Red – Guardians

Nog niet zo heel lang geleden lanceerden de Amerikanen van August Burns Red uit Pennsylvania, een videoclip voor het nummer Defender als bij wijze van opwarmertje voor het nieuwe album Guardians. Het achtste album komt uit via Fearless Records. De clip bleek een meer dan krachtige boodschap te bevatten en de uitvoering was stijlvol doch ook cartoonesk. Het volledige album is nu beschikbaar en de energie en agressie spat er weer vanaf.

Dit kwintet weet hoe je stevige metalcore moet schrijven doch om dit album tot stand te brengen, trokken ze toch wat meer tijd uit dan ze gewoon zijn te doen. Mag wel eens als je reeds zeventien jaar op het voorfront staat. Deze olijke bende knalt elf nummers door je speakers, allen voorzien van een mega-strakke productie. De solo’s liggen lekker in het midden, de gitaren zijn af en toe voorzien van een misschien iets te elektronische ondertoon. De drum- en baspartijen grooven en walsen hand in hand terwijl de brute zangpartijen van frontman Jake Luhrs ook weer van een erg hoog niveau zijn. De gitaarlijnen zijn bij momenten erg jazzy en inventief.

Het moddervette Paramount zit erg goed in elkaar. Openen met dubbele baskicks, verglijden naar een break down en dan het tempo weer opschroeven middels wat snellere partijen gesteund door een blastbeatje. Ik krijg spontaan zin om de ooooh ‘s en aaaaah’s vrolijk mee te kelen die obligaat voorbijkomen. Slimme zet ook om een sterk nummer als dit, onmiddellijk te laten volgen door het eerder vermelde nummer van de clip, Defender. Je wordt ram suf gebeukt. Lighthouse wordt al meteen vanaf de eerste seconde voorzien van cleane vocalen die echter vrij snel wegdeemsteren en overgenomen worden door screams. Het refrein staat als een vuurtoren als je het mij vraagt. Verder dien je nog te letten op de licks and tricks die het gitaarduo Brubaker/Rambler uit hun polsen schudden, luister naar de openingsnoten van Dismembered Memory. Moet je ook in datzelfde nummer even letten op het geknuppel van de heer Greiner, dit doet hij trouwens nog even dunnetjes over in onder andere Ties That Bind. En vergeet je best niet je vingers, duimen, tenen, voeten, je Poolse buurvrouw of de ijsventer af te likken na het beluisteren van de diep ronkende baslijnen van Davidson op Bloodletter of de getapte bassolo in Extinct By Instinct. De kristallen glazen van oma zaliger dansen nog vervaarlijk in de oude eikenkeukenkast.

Zo, op de repeat knop duwen! Jaja, heerlijke plaat! Ben toch eens benieuwd hoe al dit geweld op plaat vastgelegd, omgezet wordt naar een meer dan degelijke live performance. Er zullen wat gewonden vallen in de circle pit!

Score:

90/100

Label:

Fearless Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Narrative
 2. Bones
 3. Paramount
 4. Defender
 5. Lighthouse
 6. Dismembered Memory
 7. Ties That Bind
 8. Bloodletter
 9. Extinct By Instinct
 10. Empty Heaven
 11. Three Fountains

Line-up:

 • Jake Luhrs – Zang
 • JB Brubaker – Gitaar
 • Brent Rambler – Gitaar
 • Dustin Davidson – Bas
 • Matt Greiner – Drum

Links: