Audrey Horne – Pure Heavy

Audrey Horne – Pure Heavy

Napalm Records, 2014

Ietsiepietsie meer dan een jaar na het prima Youngblood komt Audrey Horne alweer met de opvolger. ‘Je moet het ijzer smeden als het heet is’, nietwaar? De band stond dit jaar op Fortarock (aankomende zomer in Leeuwarden op Into the Grave) en op allerlei andere (metal)festivals om hun aanhang te vergroten. Nieuw plaatwerk kan dan uiteraard niet ontbreken.

‘Overdaad schaadt’. Kent u die uitdrukking? Nadat ik Pure Heavy een aantal malen heb beluisterd komt dat gezegde toch wel in mij op. Niet dat Pure Heavy slecht is, maar in vergelijking met zijn voorganger wordt er wel erg over de bekende paden gewandeld. De in de jaren ’70 gedrenkte rock met de galmende zang van Toschie is weliswaar uit duizenden herkenbaar, maar het songmateriaal is niet per se beter dan op Youngblood. Het is vooral veel van hetzelfde. De Thin Lizzy-adoraties als in Out Of The City hebben we al eens eerder en beter gehoord.

Niet dat de elf tracks (tien songs, het korte en instrumentale Diamond niet meegeteld) slecht zijn, maar Pure Heavy (dat helemaal niet zo ‘heavy’) is maakt op mij een weliswaar geroutineerde, maar fantasieloze indruk. Het is dat het gros van de nummers een aanstekelijk refrein bevatten, maar een volgende keer verdient het aanbeveling om wat meer tijd tussen het opnemen, toeren en weer een plaat op nemen te voegen. ‘Met tijd en stro rijpen immers de mispels’. Zo is het ook nog eens een keer.

Tracklisting:
ah

 1. Wolf In My Heart
 2. Holy Roller
 3. Out Of The City
 4. Volcano Girl
 5. Tales From The Crypt
 6. Diamond
 7. Into The Wild
 8. Gravity
 9. High And Dry
 10. Waiting For The Night
 11. Boy Wonder

Line-up:

 • Toschie – zang
 • Ice Dale – gitaar
 • Kjetil Greve – drums
 • Thomas Tofthagen – gitaar
 • Espen Lien – bas

Links: