Audiofield – The Great Debate

Klassieker dan klassiek. De proggie rock die Gertjan Vis brengt is niet meer of minder dan dat. Gerdjan ken je misschien als gitarist van 3rd Machine, maar hij breng dus ook solowerk uit buiten het metalgenre. Deze digi genaamd The Great Debate, waarmee hij nieuwe hoogtes opzoek is zijn nieuwste creatie.

Naast enkele “spoken words” bestaat deze plaat volledig uit instrumentale muziek. De gitaar staat natuurlijk centraal, dat staat vast. Gerdjan beweegt zich binnen het speelveld van gitaarhelden als Marty Friedman en John Petrucci, met uitlopers richting meer bluesy fratsen à la Gary Moore. Gerdjan tracht steevast een sfeervol scenario neer te zetten die het niet zozeer heeft van uitzonderlijke momenten van virtuositeit, dan wel van gevoelsmatige en technische spanningsopbouw. Het lukt niet altijd omwille van de ietsje te clean geprogrammeerde drums (je merkt wel het verschil met de nummers waar het organische drums betreft), al ga je meestal gewillig mee in de opstijgende verhaallijnen – waar die ook mogen naartoe gaan.

Hoogtepunten van de plaat: Time (met de vraagstelling over wat tijd nu feitelijk is), het handjeklap op Hand and Mind en de gitaargevechten met op Renaissance Hotel met Ruben Hoeke, Frank Schiphorst, Gil Lopez en Erik Bosschieter. Ook de tweede helft van We’re Just a Memory mag je eens een van naderbij beluisteren.

Score:

74/100          

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklisting:

 1. Le deconfinal
 2. Rise up high
 3. A day without a yesterday
 4. Time
 5. Hand and mind
 6. Renaissance hotel
 7. Cold litte river
 8. The great debate
 9. We’re just a memory
 10. Noon pacific
 11. Deep blue field

Line-up:

 • Gertjan Vis – Alles

Links: