Au-Dessus – Mend

Deze vier Litouwse heren uit Vilnius vormen samen Au-Dessus. Mend is een EP die nu ruim vijf jaar na de plaat End Of Chapter uitkomt. Het Franse Les Acteurs De L’Ombre Productions ruikt wel eens vaker van een afstand kwaliteitsvolle bands. Ze hebben het opnieuw bij het rechte eind betreffende dit viertal.

Waar Negation I je nog wat laat sudderen, komt de impressionante post-black metal van dit viertal pas tot ontplooiing op Negation II. Heerlijk rochelende keelgeluiden, breed uitgesmeerde gitaarlijnen en een innovatieve ritmesectie, je krijgt het allemaal te verwerken. Bijzonder indrukwekkend.

En daar stopt het niet. Al rockend word je net niet in slaap gewiegd met Lethargy. Evenmin zullen de directieve gitaarpartijen erin slagen je van de wijs te brengen. Ze trekken, en terecht, de volle aandacht naar zich toe. Het mag alzo dus gerust gesteld worden dat de black metal met een post-rand die deze Litouwers afleveren veelal gebouwd is op een erg sterk gitaargericht fundament. De heren Simonas en Jakūbas mogen terecht fier zijn op hun technisch hoogstaand spel. Luister ook eens hoe de heren met elkaar in interactie gaan op Epiphany. Alienation sluit deze indrukwekkende EP af. Een melodisch gitaargebeuren ondersteund door een blastbeat en een net te doffe baslijn sleurt je vervolgens door elke modderpoel die je nog niet van dichtbij hebt mogen aanschouwen. Ik vergeet nog bijna te vermelden dat de rochelende keelgeluiden gebracht door de heer Mantas, meer dan impressionant zijn.

Wat een brutaal gebeuren, dit Mend. De Litouwers brengen met deze EP hun erg smerige post-black metal onder de aandacht. Een absolute aanrader. Soms proef ik in de verte wat Billy Bayou of beter Glorior Belli-achtige invloeden, heerlijk toch!

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Negation I
  2. Negation II
  3. Lethargy
  4. Epiphany
  5. Alienation

Line-up:

  • Simonas – Gitaar
  • Jakūbas – Gitaar
  • Mantas – Zang, basgitaar
  • Dziugas – Drums

Links: